• Imprimeix

Campanya preventiva per evitar les distraccions al volant

La distracció a causa del mòbil o el GPS, principals causes d’accidentalitat

12/03/2018 14:03
Nova campanya per evitar distraccions en la conducció
El Servei Català de Trànsit coordina al llarg d’aquesta setmana, del 12 fins al 18 de març, una campanya policial de controls intensius per prevenir les distraccions durant la conducció i el respecte per les indicacions dels semàfors. Aquesta estratègia de vigilància es focalitzarà a detectar les desatencions en la circulació, sobretot relacionades amb la manipulació del telèfon mòbil i l’ús de dispositius com ara pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió i reproductors de vídeo o DVD.
 
Mossos d’Esquadra i Policies Locals faran una vigilància conjunta intensiva i focalitzada, tant a les carreteres com als carrers de Catalunya. A més, en zones urbanes, també s’intensificarà el control del compliment de les obligacions de detenció en els semàfors.
 
Les tecnologies que distreuen
Les distraccions durant la conducció constitueixen una de les principals causes d’accidentalitat. Particularment, l’ús inadequat del telèfon mòbil incrementa considerablement el risc d’accident. En els accidents amb víctimes que es van registrar el 2017, la incidència de les distraccions va ser del 28,3%.
 
Un altre element tecnològic vinculat amb la distracció al volant són els dispositius GPS. Els navegadors poden constituir una ajuda al conductor però, si es manipulen durant la conducció, deixen de ser una ajuda per passar a ser un perill, augmentant així el risc de patir un accident. Trànsit recomana que, en la mesura del possible, sigui el copilot el que s’encarregui de la manipulació de tots els aparells electrònics. 
 
Sanció de 200 euros i pèrdua de 3 punts
L’article 18 del Reglament General de la Circulació especifica la prohibició d’utilitzar dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi intervenció manual del conductor. A més, també recull la prohibició de conduir utilitzant cascos o auriculars connectats  a aparells receptors o reproductors de so. Aquestes infraccions són de caràcter greu i suposen una sanció econòmica de 200 euros i la detracció de 3 punts del permís.

Durant aquesta setmana es porta a terme la quarta campanya que es farà aquest 2018, després de les de seguretat passiva, drogoalcoholèmia i camions i furgonetes