• Imprimeix

Sirenes d'avís per risc químic

Periòdicament es comproven les eines per avisar en cas d'accident. La propera prova: el 8 de novembre.

Proves de sirenes

 

La població que viu a prop d'indústries del sector químic ha d'estar preparada per un possible accident per risc químic. El primer pas quan es produeix un accident és emetre un senyal d'alerta mitjançant les sirenes instal·lades als nuclis propers a polígons i indústries químiques. A Catalunya hi ha 86 sirenes a la xarxa d'avís per risc químic, situades en 38 municipis. Les darreres, a Sant Vicenç de Castellet (el Bages) i Terrassa (Vallès Occidental). 

Per assegurar que el sistema d'alerta funciona correctament, dos cops l'any, Protecció Civil porta a terme proves per comprovar-ne l'efectivitat del so i la cobertura sobre el territori. La propera prova de sirenes programada serà el 8 de novembre de 2018.

L'objectiu de les proves és verificar el funcionament correcte de les sirenes (si sonen bé i si arriba al radi de població afectat), així com familiaritzar la ciutadania amb el so de l'avís per risc químic i conscienciar-la dels consells que han de seguir si es produeix una emergència real. 

De fet, una setantena d'escoles de les zones amb risc col·laboren en aquesta prova en què aprofitaran per fer un simulacre de confinament.

interior.gencat.cat/riscquimic

  • Barcelona: Barcelona, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba i Terrassa.
  • Girona: Riells i Viabrea.
  • Tarragona: Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou.
  • Catalunya Central: Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet.
  • Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa.
  • Alt Pirineu i Aran: Les.
Mapa del sector químic a Catalunya

Mapa del sector químic a Catalunya

El so d'alerta consta de tres senyals d'un minut de durada, separats per silencis de cinc segons.

  sirena_ona

El so de final d'alerta és un senyal continu de 30 segons de durada.

sirena_fi

Les sirenes s'activaran en els 9 sectors de risc químic que hi ha a Catalunya i en diferents fases.

Protecció Civil compta amb col·laboradors que durant les proves vetllaran per assegurar el funcionament correcte de totes les sirenes.

També es recull la informació que aporta la ciutadania (des d'on truca, si s'escolta bé la sirena...) quan truca al telèfon d'informació 012 o al d'emergència 112. 

Així mateix, s'enviaran missatges a través de l'app de Protecció Civil (SMS, en el cas de les persones sordes) quan s'activen les sirenes, com en una emergència real.

La ciutadania es pot informar a través del Twitter @emergenciescat amb l'etiqueta #ProvaSirenes.

Element pendent de configurar...