• Imprimeix

Programa de cremes prescrites

Una crema prescrita és l'aplicació controlada de foc a estructures de vegetació, sota unes condicions meteorològiques, de combustible i topogràfiques fixades, amb la intenció d'assolir un objectiu determinat com ara la silvicultura preventiva d'incendis, facilitar la regeneració d'una certa espècie vegetal o el pasturatge.

Arran dels incendis forestals que van afectar Catalunya a final del segle XX, el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya es va dotar d'estructura, recursos i personal per integrar el nou fenomen dels grans incendis forestals (GIF) a la gestió de les emergències que dirigia. Una gestió d’emergències en escenaris de més risc que necessitava una nova visió dels incendis forestals com a emergències complexes i integrals. Aquesta nova perspectiva va implicar focalitzar la problemàtica de la prevenció dels GIF en la gestió forestal i el coneixement del tipus d’incendi forestal.

A part d’aquest nou coneixement calia també millorar la pràctica i capacitats del personal operatiu per desenvolupar maniobres combinades amb aigua, eines manuals i foc, així com disposar de la corresponent normativa legal d’ús de foc tècnic .

Aquest ús del foc per entrenar maniobres d’extinció s’ha desenvolupat dins del Pla de Cremes Prescrites de Bombers, el qual ha estat un suport bàsic per a la formació del personal operatiu de Bombers, així com d’equips d’altres cossos d’extinció europeus. Les cremes prescrites com a actuacions de prevenció i recerca associada també han servit per col·laborar amb el món de la gestió forestal i la planificació del territori per dotar els paisatges i els boscos d’estructures forestals que generin resistència a la propagació de focs d’alta intensitat.

Data d'actualització:  21.06.2017