• Imprimeix

Grup de treball de seguretat a la muntanya de Montserrat

El massís de Montserrat és un lloc amb una altíssima afluència de gent, de molt
diversa tipologia (turistes, excursionistes, escaladors, etc.) i amb un ventall molt
ampli pel que fa al nivell tècnic i formatiu. Es tracta d'una zona amb un alt nombre de practicants d’activitats com l’excursionisme i altres activitats esportives (vies ferrades o camins equipats, per citar-ne només alguns exemples).

Els Bombers de la Generalitat, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Patronat de Montserrat van constituir un grup de treball per analitzar i millorar la seguretat dels excursionistes i escaladors que accedeixen al massís.

Mesures informatives i divulgatives

A més informació i formació, més seguretat. Amb aquesta premissa, s’està
estudiant l’actualització dels diversos panells informatius de l’interior de
Montserrat, que inclouran també conceptes bàsics de seguretat.

Adequació dels equipaments d’escalada

Aquesta acció consisteix a adequar els equipaments del Joc de l’Oca, un recorregut d'escalada amb un nombre alt de practicants. També es preveu la col·locació de cartells que informaran sobre la dificultat de l’itinerari
equipat, els consells de seguretat a tenir en compte, el telèfon d’emergències. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la de minimitzar-hi el nombre d'accidents.

Adequació dels equipaments d'escalada. Joc de l'oca

Acord de col·laboració entre el Patronat de la Muntanya de Montserrat i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Ambdues institucions han signat un acord de col·laboració per tal de fomentar i difondre la pràctica de l'escalada sota criteris de seguretat i respecte pel medi ambient. En aquest sentit, promouran un projecte d’equipament d'una àrea de formació i d'interpretació de de l'escalada a la zona de Sant Joan (agulla de la Miranda de Sant Joan).

El programa d’autoprotecció a la muntanya dels Bombers de la Generalitat

El Grup de Treball de Millora de la Seguretat a Montserrat s’inscriu dins del
Programa d’Autoprotecció al Medi Natural dels Bombers de la Generalitat a
l’àmbit de tot Catalunya. Un dels eixos principals ha estat la creació dels grups
de treball a fi d'augmentar la seguretat dels practicants d’activitats
esportives o lúdiques en aquests massissos. També hi ha un grup de treball al massís del Pedraforca,; en formen part, a més dels Bombers i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, l’Ajuntament de Saldes i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Està previst que aquest projecte s’estengui a d’altres zones del territori català.

Punts de cobertura del telèfon d'emergències del 112

El Departament d’Interior i el Patronat de la Muntanya de Montserrat tenen un conveni de col·laboració en el qual es preveu la instal·lació a la Muntanya de Montserrat d’una cinquantena de senyals informatius que indiquin punts de cobertura del telèfon d’emergències 112. D'aquesta manera, visitants i excursionistes saben quines són les zones on hi ha possibilitat d’activar els serveis d’emergència en cas de necessitat.

Data d'actualització:  16.05.2014