• Imprimeix

Grup de treball

Tasques d'arranjament del camí del Pedraforca

En els darrers anys s'ha produït un increment tant del nombre d'excursionistes com dels rescats dels Bombers de la Generalitat per atendre gent accidentada al Massís.


L'Ajuntament de Saldes, els Bombers de la Generalitat, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i el Parc Natural del Massís del Pedraforca  han constituït un grup per millorar la seguretat, informar i prevenir els accidents de muntanya dels excursionistes.

 El grup constata l'alt nombre d'excursionistes que accedeixen a la zona del Massís d'una banda, i l'increment dels serveis dels Bombers en el rescat de persones, de l'altra. També ha estudiat el perfil dels excursionistes que hi accedeixen i el grau de formació o preparació que tenen.  

Accions de millora de la seguretat al Pedraforca

Arranjament del camí de la tartera del Pedraforca


Un dels indrets on es produeixen major nombre d’incidències entre les persones que van al Pedraforca és precisament la tartera, ja que el pendent i la composició del terreny acaben provocant relliscades i caigudes, que poden donar lloc a fractures i motivar l’actuació dels grups de rescat per evacuar els accidentats.

L'actuació duta a terme ha consistit a recuperar el camí de la tartera, en aquells trams on encara es conserva, millorant-ne el traçat, desbrossant-lo de vegetació i retirant pedres que en dificultin l'ús. En els trams on l'erosió provocada pels processos naturals i pel pas de tants excursionistes ha fet desaparèixer el camí, s’ha plantejat un nou traçat sinuós alternatiu, que permeti pujar i baixar sense haver de circular per la part de més pendent i de major perill. La recuperació del nou camí per la zona més boscosa de la tartera ha d’evitar la degradació que estava patint la part central i els nombrosos accidents que hi havia.

El camí ha estat senyalitzat amb nombroses marques que corresponen a la senyalització com a sender de petit recorregut (PR) de la FEEC, amb línies blanques i grogues. Encara que fa anys que estava identificat com a PR-C 123, hi havia poques marques i seguir-les no resultava fàcil. Les accions s’han plantejat en cada un dels 8 trams del recorregut en que s’ha planificat el conjunt de l’actuació.


L'última actuació ha consistit a col·locar un cartell que adverteix la perillositat del camí atès el pendent i l’erosió, alhora que recomana seguir l’itinerari marcat.

Malgrat totes aquestes actuacions de millora,  és indispensable que els excursionistes que visiten el Pedraforca vagin ben preparats i planifiquin bé l’ascensió al massís. Seguir consells bàsics com anar ben equipats, tenir certa experiència en ascensions a l’alta muntanya, començar l’excursió de bon matí per evitar la calor o les tempestes de tarda, consultar la previsió meteorològica, portar roba per parar el vent i la pluja encara que sigui a ple estiu, dur menjar i aigua, mapa de la zona i un frontal; pot ajudar a reduir les possibilitats de patir un incident en aquesta emblemàtica muntanya que anualment pugen més de 22.000 persones.

També és important que tothom que vagi per la tartera respecti el camí i eviti de fer dreceres, perquè així es pugui conservar durant més temps.

 

Data d'actualització:  11.11.2013