Què és la resiliència?

La resiliència és la capacitat d'un individu o d'un ecosistema per afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per recuperar-se, adaptar-se a la nova situació i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses.

La resiliència i la gestió del risc

El risc zero no existeix, sempre estarem exposats a algun risc, però podem minimitzar-ne els efectes posant en marxa un seguit de mesures fàcils d’implementar que puguin ajudar les persones que es troben en situació de risc a prendre decisions adequades per protegir-se davant el risc.

Protecció Civil de la Generalitat us facilita les següents eines de gestió del risc, així com informació sobre les mesures d’autoprotecció davant els riscos que us poden ajudar a treballar la resiliència (vegeu informació relacionada):

- Gestió i prevenció del risc: Mapa de protecció civil de Catalunya 

- Què cal fer en cas d’emergència: Consells per a l’autoprotecció

- Material per treballar el coneixement dels riscos amb els nens: Web infantil de Protecció Civil

Projectes internacionals sobre resiliència

Actualment hi ha en marxa diferents projectes internacionals, alguns d’ells originats a Catalunya, que treballen la resiliència:

 

City Resilience Profiling Programme 

És un programa de perfils de ciutats resilients de l’organització ONU-Hàbitat que treballa principalment per minimitzar els efectes de les catàstrofes naturals en entorns urbans i així facilitar l’adequació de les ciutats perquè puguin assimilar amb el menor impacte possible aquest tipus de fenòmens.

- Més informació sobre City Resilience Profiling Programme (vegeu informació relacionada)

- Què és City Resilience? (vegeu informació relacionada)

Flood-up

El projecte Flood-up té com a objectiu promoure el coneixement i la participació ciutadana respecte als processos i les conseqüències de les pluges intenses i les inundacions. Pretén apropar la ciutadania a la meteorologia i la hidrologia, com també donar eines per poder corresponsabilitzar-se de la millora de la prevenció i resiliència.

- Més informació sobre el projecte Flood-up (vegeu informació relacionada)

 

Barcelona’s Experience in Resilience

El 24 i 25 de febrer de 2015 va tenir lloc a Barcelona una taula de treball sobre resiliència urbana. L’objectiu era compartir el model de Barcelona com a ciutat resilient des de diferents perspectives i els coneixements adquirits des de l’experiència amb altres ciutats amb els mateixos desafiaments.

- Més informació sobre el workshop internacional i Barcelona Resilience Group: vegeu informació relacionada.

 

Institut Espanyol de Resiliència

L'Institut Espanyol de Resiliència està format per un equip multidisciplinari de professionals i científics que comparteixen l’objectiu comú de desenvolupar la resiliència. Investiguen i promouen la resiliència en l'àmbit personal i organitzatiu.

- Més informació sobre l' Instituto Español de Resiliencia a Informació relacionada.

Informació d’interès: publicacions i experiències

 

Publicacions:

- Les crisis i la resiliència. Elisabet Viladomiu, Directora de la Divisió de Serveis de l'Institut Cerdà. El Periódico, 17 de setembre del 2014.

- Atenció a les víctimes de grans emergències: El model de protecció civil. Article al número 25 de la Revista Catalana de Seguretat Pública.

- How to make cities more resilient. Guia sobre com desenvolupar ciutats més resilients.

- Què és la resiliència al canvi climàtic?. Article sobre la resiliència urbana al número 104 de la Revista Garbuix.

 

Experiències:

Projecte CUIDAR (Cultures of Disaster Resilience among children and young people): projecte que s'interessa per analitzar i promoure la participació de nens, nenes i joves en la gestió de desastres a Europa, i en particular a Espanya.

Tres años desde el tsunami que asoló el sudeste asiático. Entrevista de ràdio de la Cadena Ser a Maria Belón, supervivent del tsunami que va arrasar el sud-est d'Indonèsia el 2004, i a Juan Antonio Bayona, director de Lo imposible, pel·lícula basada en la història de Maria.

Data d'actualització:  16.05.2018