• Imprimeix

Jornada "La violència sexual i la seguretat de les dones"

14 desembre del 2016, de 9 a 14 hores

Objectiu

Les agressions sexuals i els abusos sexuals són delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i poden afectar tant homes com dones, però les xifres són clarificadores i apunten a una clara prevalença pel que fa al nivell de victimització de les dones, amb xifres que arriben i poden superar el 85% de victimització femenina, amb gairebé un 100% d’autoria masculina. Per tant, la violència sexual és una de les manifestacions masclistes que més afectació té en la vida de les dones i amb un baix nivell de denúncia, tal com demostren les enquestes de victimització.

La jornada pretén ser un espai per visibilitzar aquest tipus de violència masclista i, concretament, quan es dóna en l’espai públic, tot analitzant les raons històriques, socials i psicològiques per les quals es dóna, i plantejar polítiques de seguretat que ajudin a prevenir aquest tipus de situacions i a intervenir amb les víctimes que han patit aquesta violència.

Destinat a

Personal tècnic i professionals que treballin o tinguin interès en les temàtiques que s’impartiran a la jornada.

Dia i lloc

14 de desembre del 2016, de 9 a 14 hores

Sala d’actes del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya
Carrer de la Diputació, 355. Barcelona

Durada

5 hores

Nombre de places

Limitades

Programa

8.30 h Acreditacions

 

9.00 h Inauguració, a càrrec de Teresa Maria Pitarch i Albós, presidenta de l’Institut Català de les Dones i Jordi Jardí i Pinyol, director general d’Administració de Seguretat. Departament d’Interior.

 

9.30 h Conferència inaugural: Concepción Fernández Villanueva, professora del Departament de Psicologia Social de la Universitat Complutense de Madrid.

La finalitat de la conferència es oferir elements que expliquin les causes de la violència sexual, així com mostrar aspectes socials, històrics i psicològics d’aquest tipus de violència masclista.

 

10.30 h Taula rodona: Atenció i reptes de la intervenció en la violència sexual

L’objectiu de la taula és conèixer les dificultats i els reptes per millorar la intervenció en la violència sexual.

  • Anna Torres Giménez, psicòloga clínica del Programa de prevenció i tractament de les seqüeles psíquiques en víctimes d’agressió sexual de l’Hospital Clínic.
  • Ester Garcia López, advocada especialista en la defensa de les víctimes dels delictes contra la llibertat sexual. Comissió de violència masclista de Dones Juristes.
  • Xavier Aranda Arrau, Grup d’Atenció a la Víctima d’Arenys de Mar dels Mossos d’Esquadra, atenció i seguiment policial de la violència sexual.

Modera: Carme Navarro. Direcció General d’Administració de Seguretat. Departamentd’Interior

 

11.45 h Pausa

 

12.15 h Taula rodona: Experiències d’intervenció cap a espais públics segurs

 Experiències d’intervenció en què s’inclou la perspectiva de gènere per evitar, reduir o combatre la violència sexual. 

  • Sara Ortiz Escalante, sociòloga i màster en planificació urbana, Col·lectiu Punt 6. La seguretat i la percepció de la por de les dones en l’espai públic.
  • Maite Tudela Mari, directora de l’Àrea d’addiccions, gènere i família de la Fundació Salut i Comunitat. Prevenció i detecció de la violència sexual en els espais d’oci.
  • Ángel María Beortegui Sierra, comissari de la Policia Municipal de Pamplona. Protocol de prevenció i actuació de la violència sexual.

Modera: Mireia Casellas. Direcció General d’Administració de Seguretat. Departament d’Interior

 

13.30 h Cloenda, a càrrec d'Albert Batlle i Bastardes, director general de la Policia. Departament d’Interior.

 

14 h Fi de la jornada

Més informació

Per a més informació truqueu al telèfon 93 551 26 50 o envieu un correu a usav@gencat.cat.

Data d'actualització:  25.11.2016