• Imprimeix

Ripoll acull la 5ª celebració del Dia del Voluntari de Protecció Civil de Catalunya

Torna
Dissabte, 11 de març de 2017
 
 • S’han entregat 8 mencions honorífiques a les associacions que fa 10 anys que estan inscrites al Departament d’Interior i 4 felicitacions a voluntaris i associacions per mèrits i trajectòria professional
 • Actualment hi ha 122 associacions i 1.467 voluntaris registrats al registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior, i hi ha 12 associacions més fent els tràmits al registre
 
Ripoll ha acollit avui l’acte institucional del Dia del Voluntari de Protecció Civil de Catalunya 2017, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) conjuntament amb l’Ajuntament de Ripoll.
 
La d’avui ha estat la V celebració del Dia del Voluntari de Protecció Civil. L’any 2013 es va celebrar la a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a Mollet del Vallès, el 2014 a Tarragona, el 2015 a Castell-Platja d’Aro i el 2016 a la Paeria-Lleida. A l’acte d’avui hi han assistit més de 230 persones, la majoria de les quals membres de les diferents associacions de voluntaris de Protecció Civil de desenes de municipis de Catalunya.
 
L’acte ha tingut lloc a l’església de Sant Pere de Ripoll i ha estat presidit pel director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, i per l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell. També hi han assistit l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret; l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluïs Sais; l’alcalde de Breda, Dídac Manresa; l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart; l’alcalde de Port de la Selva, Josep M. Cervera; l’alcalde de Campdevànol, Joan Manso; el director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència i Participació de l’Ajuntament de Ripoll, M. Dolors Vilalta, entre altres autoritats i comandaments dels cossos d’emergències.
 
Abans de començar l’acte institucional, el director general de Protecció Civil i l’alcalde de Ripoll han saludat als membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Ripoll.
 
Un cop a l’església, el director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha inaugurat l’acte. Delort ha destacat l’evolució del voluntariat i ha recordat els reptes de futur.
 
A continuació els representants de l’ONG Proactiva Open Arms Joel Da Silva i Maximiliano Perimetti han parlat sobre la tasca de l’organització en el rescat del mar de refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució i pobresa.
 
Després s’ha fet el lliurament de distincions, entre les quals 8 mencions honorífiques, 15 certificacions i 4 felicitacions; i l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha fet la cloenda de l’acte. Munell ha remarcat que un alcalde està tranquil quan sap que ha actuat protecció civil. Posteriorment s’ha realitzat la foto de família de tots els assistents.
 
Mencions honorífiques i felicitacions
 
A l’acte d’avui s’han entregat 8 mencions honorífiques a les diferents associacions de voluntaris de Protecció Civil que enguany fa 10 anys que estan inscrites al registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior. Aquestes associacions són:
 
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil Lloret de Mar
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil l’Escala
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil Castell –Platja d’Aro i S’Agaró
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil Campdevànol
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil Ripoll
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil Santa Perpètua de Mogoda
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil Breda
 • Associació de Voluntaris de Protecció Civil l’Ametlla de Mar
 
També s’han entregat 4 felicitacions a voluntaris i associacions de Protecció Civil per mèrits i trajectòria professional. Els felicitats han estat:
 
 • L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Figueres en reconeixement a la seva col·laboració a les xarxes socials i la difusió dels avisos i alertes de la DGPC.
 • L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Bisbal d’Empordà en reconeixement a la seva col·laboració en el control d’accessos durant l’incendi forestal de Torroella de Montgrí en coordinació amb la DGPC.
 • L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Garriga en reconeixement a les seves tasques de prevenció i sensibilització a la seva població i l’organització de dispositius preventius per proves esportives en coordinació amb la DGPC.
 • L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Ripoll: en reconeixement a la seva participació en l’organització de l’acte del Dia del Voluntariat de Protecció Civil 2017 que s’ha celebrat avui.
 
Les 15 certificacions s’han atorgat a les AVPC que s’han inscrit durant l’any 2016.
 
En nom dels guardonats, ha parlat el representant de l’Associació de Voluntaris de la Garriga, Josep Marata.
 
Les felicitacions i mencions honorífiques han estat lliurades pel director general de Protecció Civil, Joan Delort, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; pel subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, i per la subdirectora general de Programes en Protecció Civil, Núria Gasulla.
 
Les xifres del voluntariat de Protecció Civil a Catalunya
  
Actualment a Catalunya hi ha 122 associacions i 1.467 voluntaris al Registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior, i 12 associacions més fent els tràmits de registre. Respecte al darrer Dia del Voluntariat de Protecció Civil, a data d’avui hi ha 7 associacions registrades i 64 voluntaris més (el mes de març de 2016 hi havia 115 associacions i 1.403 voluntaris registrats). 
 
Per demarcacions, Barcelona és la demarcació que té registrades més Associacions de Voluntaris de Protecció Civil: (40 AVPC); seguida de Girona (38 AVPC); Catalunya Central (15); Tarragona (14); Terres de l’Ebre (8); Lleida (5) i Alt Pirineu i Aran (2).  En canvi, el març de l’any passat Girona era la demarcació amb més Associacions de Voluntaris de Protecció Civil registrades: (37 AVPC). La seguien Barcelona (36 AVPC); Catalunya Central (14); Tarragona (14); Terres de l’Ebre (8); Lleida (5) i Alt Pirineu (1). Les demarcacions on han augmentat el nombre d’AVPC al llarg del darrer any són Barcelona, Girona, Catalunya Central i l’Alt Pirineu.
 
Les 15 AVPC que s’han inscrit durant l’any 2016, per demarcacions, són quatre  de Barcelona: Rubí (Vallès Occidental), Pallejà (Baix Llobregat), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) i Badia del Vallès (Vallès Occidental); dues de  Tarragona: Creixell (Tarragonès) i Torredembarra (Tarragonès); cinc de Girona: Vilablareix (Gironès), Begur (Baix Empordà), Salt (Gironès), Porqueres (Pla de l’Estany) i Pals (Baix Empordà); una de Terres de l’Ebre: Alcanar (Montsià); dues de la Catalunya Central: Taradell (Osona) i Navarcles (Bages), i una de l’Alt Pirineu i Aran: La Pobla de Segur (Pallars Jussà).
 
Des de l’inici de 2017 s’hi han inscrit 3: Besalú (Garrotxa), Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i Castellví de Rosanes (Baix Llobregat).
 
Per comarques, a Barcelona hi ha 6 AVPC del Maresme, 12 del Vallès Oriental, 8 del Vallès Occidental, 2 del Barcelonès, 2 de l’Alt Penedès i 10 del Baix Llobregat. A Girona hi ha 7 AVPC de l’Alt Empordà, 9 del Baix Empordà, 3 del Ripollès, 4 de la Garrotxa, 6 del Gironès, 7 de la Selva i 2 del Pla de l’Estany. A la Catalunya Central hi ha 6 AVPC del Bages, 3 de l’Anoia, 4 d’Osona i 2 del Berguedà. A la demarcació de Tarragona hi ha 7 del Tarragonès, 1 de l’Alt Camp, 3 del Baix Camp, 2 del Baix Penedès i 1 de la Conca de Barberà. A les Terres de l’Ebre hi ha 4 del Montsià, 2 del Baix Ebre i 2 de la Ribera d’Ebre. A Lleida hi ha 2 AVPC del Segrià i 3 de la Noguera. A l’Alt Pirineu i Aran hi ha 1 AVPC de la Cerdanya i 1 del Pallars Jussà.
 
Les 12 associacions en tràmit de registre, per demarcacions, són cinc de Barcelona: Palautordera (Santa Maria de Palautordera –Vallès Oriental), Ripollet (Vallès Occidental), l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), Vallirana (Baix Llobregat) i Montcada i Reixac (Vallès Occidental); dues de Girona: Castelló d’Empúries (Alt Empordà) i Pont de Molins (Alt Empordà); dues de Tarragona: Roda de Berà (Tarragonès) i Cunit (Baix Penedès); dues de Terres de l’Ebre: Ulldecona (Montsià) i Tortosa (Baix Ebre), i una de l’Alt Pirineu i Aran: Coordinadora del Pallars (Castell de Mur -Pallars Jussà).
 
Podeu consultar el llistat de les d’associacions de voluntaris de Protecció civil registrades a data d’avui al web http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/fer-se_voluntari/ També hi trobareu quines són les funcions dels voluntaris, quin és el procediment per inscriure una associació i informació dels cursos i jornades per a voluntaris.
 
Comunicació coordinada i constant entre DGPC i AVPC gràcies a la xarxa RESCAT
 
Els darrers mesos, tal i com el director Delort va anunciar en l’anterior edició del Dia del Voluntariat de Protecció Civil a Lleida, la DGPC ha engegat el projecte per lliurar dues emissores de la xarxa de comunicacions RESCAT a cada una de les AVPC registrades a Interior amb l’objectiu d’establir un nexe de comunicació constant.
 
A data d’avui són una dotzena les AVPC que han rebut les emissores de la xarxa de radiocomunicacions d’emergències de la Generalitat RESCAT perquè els seus voluntaris de Protecció Civil les utilitzin, amb l’objectiu que hi hagi una millor comunicació i coordinació entre els organismes. Amb l’entrega de les emissores es posa en valor la tasca dels voluntaris, sobretot pel que fa a la seva participació en serveis preventius en actes en què es preveu una gran concurrència de persones així com en situacions d’emergència que afectin el seu municipi i en les quals estiguin desenvolupant tasques de suport a l’ajuntament.
Les emissores estan configurades per poder contactar directament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat en cas de necessitat. La connexió directa dels voluntaris de protecció civil amb el CECAT facilitarà la coordinació i alhora garanteix les comunicacions en cas de caiguda de les telecomunicacions ordinàries (telefòniques i connexió internet).
 
Les emissores s’han cedit avui en virtut del conveni de coordinació i col·laboració del Departament d’Interior amb les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil municipals registrades al Departament d’Interior.
 
Actualment està en tràmit la signatura de nous convenis, seguint un criteri general de priorització per antiguitat en el registre especial de voluntaris de protecció civil de la Generalitat per comarca i territori amb l’objectiu d’arribar a totes les AVPC. Les AVPC que han rebut els terminals fins ara són Deltebre i de Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, el Morell, Cardedeu, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Vic, la Garriga, Lleida i Sant Joan de Vilatorrada.