• Imprimeix

Detinguts tres membres d'un grup criminal per estafar més de 600.000 euros a diferents entitats bancàries

Torna
Diumenge, 16 de juliol de 2017
· El cervell de la trama, fugat possiblement a un país sud-americà, és un extreballador d’una entitat bancària amb un ampli coneixement del funcionament intern dels bancs
 
· El cap del grup va adquirir cinc empreses ja constituïdes i amb activitat comercial prèvia contrastada per poder accedir a línies de crèdit i fer efectius pagarés falsificats
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de les comissaries de Cornellà i d’Esplugues de Llobregat van detenir el dimecres 5 de juliol tres homes com a presumptes membres d’un grup criminal, falsificació de document mercantil i per estafa. Els detinguts, de 41, 43 i 46 anys, són de nacionalitat espanyola i tenen el domicili a Castellbisbal i a Cornellà de Llobregat.
 
La investigació es va iniciar a finals de 2016 quan es va tenir coneixement de les accions il·legals que desenvolupava un grup criminal amb l’objectiu d’estafar a diferents bancs mitjançant la cobertura d’empreses legalment constituïdes.
 
El principal investigat i cap del grup havia estat anteriorment treballador de banca i per aquest motiu coneixia perfectament els sistemes i procediment interns relatius a la comprovació i concessió de crèdits i acceptació de pagarés a petites i mitjanes empreses.
 
Amb aquests coneixements previs, el primer que feia era seleccionar una empresa ja constituïda, sense activitat però amb relativa antiguitat. A continuació, contactava amb l’administrador de l’empresa i l’adquiria. Així ho va fer fins amb cinc empreses.
 
Tot seguit, cercava alguna persona amb necessitats econòmiques i li oferia un bon sou perquè figurés com a administrador principal de l’empresa adquirida, amb la intenció oculta que fes de testaferro i que les reclamacions patrimonials per impagament dels bancs recaiguessin en ell.
 
Ja amb l’empresa adquirida i el testaferro nomenat, s’adreçava a diferents bancs i fent-se passar per director financer de l’empresa i gràcies als seus coneixements d’economia i banca, es guanyava la confiança dels directors de les entitats bancàries a les quals volia estafar.
 
Després d’un breu període de tanteig, durant el qual els investigats feien moviments de diners i de targetes corporatives que convidaven a pensar que tot era normal en l’activitat de l’empresa, emetien pagarés falsificats i, mitjançant aquests, demanaven avançaments de pagaments i línies de crèdit destinats a la compra de maquinària fins a obtenir, de cinc bancs diferents, més de 600.000 euros en total.
Posteriorment, els testaferros nomenats com a responsables a efectes legals de l’empresa retiraven en metàl·lic dels comptes de les empreses les quantitats estafades i les lliuraven al cap de la trama. Els crèdits no eren retornats i els pagarés es comprovaven posteriorment com a falsos.
 
Els estafadors van fer totes les estafes en el mateix lapse de temps, entre l’octubre de 2015 i l’abril de 2016, per així evitar que les entitats bancàries poguessin informar-se entre ells que havien sol·licitat préstecs i/o havien emès pagarés o factures simultàniament a diferents bancs.
 
Davant d’aquestes evidències, els agents van detenir tres homes, dos d’ells germans, com a presumptes membres d’un grup criminal i autors dels delictes de falsificació de document mercantil i d’estafa continuada, tot i que el cervell del grup no ha estat detingut perquè es troba fugat possiblement a un país d’Amèrica del Sud.   
 
Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge en funcions de guàrdia va decretar la seva llibertat amb càrrecs.
 
La investigació continua oberta per tal de poder detenir els altres dos estafadors implicats.
 
 
Àrea de Comunicació,
Sant Feliu de Llobregat, 16 de juliol de 2017