• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla VENTCAT per l'episodi de fort vent

Torna
Dilluns, 13 de novembre de 2017
 • L’episodi de fort vent es mantindrà actiu durant la nit i matinada al Pirineu i a l’Empordà 
 • El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut 275 trucades per incidències derivades del vent
 • Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del pla PROCICAT per molt fort onatge a l'Empordà
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENCAT per l’episodi de fort vent que es mantindrà actiu al Pirineu, Prepirineu, l’Empordà i les Terres de l’Ebre
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es manté la previsió de forts vents durant aquesta nit i demà, tot i que la major afectació s’espera per aquesta tarda i la propera matinada. Posteriorment disminuirà la intensitat del fenomen i l’afectació quedarà restringida al Pirineu i l’Empordà. El vent bufarà de component nord i oest. Al Pirineu a partir del vespre es produirà el fenomen del torb. Els llindars màxims de vent que es podran superar en aquest episodi són els 144 km/h a l'Alt Empordà i els 126 km/h a les comarques del Baix Empordà, Garrotxa i Ripollès. A la resta del territori els forts vents també afectaran tot i que amb valors inferiors.
 
Registres de vent
 • Portbou: 145.8 km/h
 • Roses: 116.6 km/h
 • PN dels Ports: 115.2 km/h
 • Pantà de Darnius – Boadella: 114.1 km/h
 • Navata: 104.4 km/h
 • Santuari de Queralt: 98.6 km/h
 • Sant Pere Pescador: 96.8 km/h
 • Puig Sesolles (1.668 m): 93.6 km/h
 • Castell d'Aro: 91.4 km/h
 • Mas de Barberans: 90.7 km/h
 • Badalona: 79,2 km/h
 
Incidències
El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut un total de 275 trucades derivades dels efectes del vent. La tipologia dels incidents han estat obstacles en la calçada, arbres caiguts, mobiliari urbà i cobertes. La localització de les trucades ha estat  Barcelonès (55), Selva (40), Vallès Oriental  (37), Maresme (36), Alt Empordà (32), Baix Empordà (25), Gironès (11), Baix Camp (4); Ripollès (4) i Vallès Occidental (4)- Per municipis, les trucades s’han fet des de: Barcelona (31), La Garriga (17), Badalona (17), Riudellots de la Selva (16), Mataró (13), Figueres (9), Maçanet de la Selva (7), El Masnou (5), Premià de Mar (5), i Castell-Platja d'Aro    (5).
 
D’aquestes trucades derivades als cossos d’emergències, els Bombers de la Generalitat han atès, entre les 01 hores d’aquesta matinada, i les 18 hores de la tarda, 204 avisos relacionats amb el vent. Els Bombers han estat requerits per retirar arbres o branques caigudes i mobiliari urbà com canaleres, cartells, senyals, teulades o finestres que o bé havien caigut o bé estaven a punt de caure. En cap d’aquests serveis hi hagut ferits.
 
Per Regions d’Emergències els serveis s’han distribuït de la manera següent:
 
 • RE Girona: 99
 • RE Lleida: 1
 • Re Tarragona: 7
 • RE Metropolitana Nord: 82
 • RE Centre: 7
 • RE Metropolitana Sud: 3
 • RE Terres de l’Ebre: 5
 • RE Val d’Aran: 0
 
Per comarques, les zones amb més incidències han estat a Girona, les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, amb 22 i 31 avisos respectivament. A la comarca de la Selva els bombers han rebut 22 avisos. I pel que fa a la demarcació de Barcelona, destacar els 35 avisos rebuts al Maresme i els 14 del Vallès Oriental.
 
 
A la ciutat de Barcelona, degut a la caiguda d’un mur d’obra una persona ha resultat ferida greu i els serveis d’emergències mèdiques l’han traslladada a l’hospital de Sant Pau.
 
L'Ajuntament de Mataró ha activat el Pla DUPROCIM per forts vents.
 
Durant la tarda d’avui la carretera C-17 ha estat tallada una estona a l’alçada de la Garriga en sentit Barcelona per la caiguda d’un arbre, derivada de la força del vent.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució en la mobilitat i a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.
 
A més, tingueu en compte els consells del Servei Català de Trànsit en cas que conduïu en situació de vent:
 
 • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
 • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat. Trobareu els consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
 
ALERTA PROCICAT PER FORT ONATGE
 
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onatge per les previsions meteorològiques de l’SMC i per les afectacions es poden derivar a l'Empordà.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es manté la previsió de superació d'onades superiors als 4 metres (mar brava) a les comarques l'alt i baix Empordà durant aquesta nit i demà. El llindar de l'avís se superarà sobretot al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà notable mar de fons de component nord. A partir de demà a la nit es preveu una millora de les condicions. 
 
Davant la situació de fort onatge, Protecció Civil de la Generalitat recomana no accedir als punts del litoral on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, ja que hi són per a la vostra seguretat. No us atureu a contemplar les onades i eviteu posar-vos en perill. Allunyeu-vos d’espigons, esculleres i eviteu anar als passejos marítims si les onades trenquen a prop. Tingueu molta precaució en les activitats al mar i eviteu-les si hi ha grans onades. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.