• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'alerta del pla VENTCAT un cop finalitzat l'episodi de vent més intens i generalitzat

Torna
Dimarts, 14 de novembre de 2017
  • El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut 354 trucades per incidències derivades del vent en aquest episodi
  • El vent es podrà mantenir fort a l’Empordà i cotes altes del Pirineu, però amb menys intensitat que ahir.
  • El Pla PROCICAT per onatge també s’ha desactivat un cop passat el front més intens de l’episodi, tot i que es mantindrà la mala mar a l’Empordà durant el dia d’avui

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest matí l’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENCAT per la millora de les condicions meteorològiques i per la manca d’incidències actualment derivades del fort vent. No obstant el Servei Meteorològic de Catalunya SMC preveu que fins avui a la tarda encara bufi vent intens de component nord que pot superar ratxes de 90 km/h al Pirineu i Prepirineu i de 108 km/h l’Alt Empordà. En aquesta comarca s’allargarà l’episodi de vent fins al vespre.
 
Durant la nit, hi ha hagut un descens marcat de les incidències relacionades amb l'episodi de vent. Tot i això s’han mantingut algunes incidències durant el matí, com ara a les 7:36 hores quan hi ha hagut l’avís de la caiguda d’un arbre i pedres a la carretera de la Rabassada a Barcelona, que no ha produït danys personals.
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 354 trucades  per incidències derivades del vent fins a les 12.00 hores d’avui, la majoria per branques i altres objectes en carrers i carreteres, així com caiguda de tendals, cobertes i elements inestables en edificis.
 
Les trucades, per comarques s’han fet des del Barcelonès (78); Alt Empordà (71); Selva (41); Vallès Oriental (37); Maresme (38); i Baix Empordà (31). Per municipis les trucades s’han fet des de Barcelona (53); Figueres (22); Badalona (18); la Garriga (17); Riudellots de la Selva (16); Mataró (14), i Pedret i Marzà (12).
 
D’aquestes trucades derivades als cossos d’emergències, els Bombers de la Generalitat han atès 271 serveis relacionats amb l’episodi de vent.
 
#REGirona: 157 (A. Empordà 66, B. Empordà 40)
#RELleida: 3
#RETGN: 8
#REMNord: 85 (Maresme 31)
#RECentre: 9
#REMSud: 4
#RETerresEbre: 5
 
La majoria són arbres i branques caigudes o a punt de caure i elements no estructurals en perill de caiguda com són teules, antenes, cartells, marquesines, tendals, etc.
 
Cal destacar que ahir es va produir la caiguda d’un mur a la ciutat de Barcelona, que va afectar a una vianant qui va ser atesa inicialment pels Bombers de Barcelona i posteriorment trasllada pel SEM a un centre hospitalari.
 
A més dels anteriors, els serveis municipals amb la col·laboració dels seus voluntaris de protecció civil van atendre la retirada d’objectes de la via que en alguns casos tallaven la circulació i requerien restringir l’accés per seguretat. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat també es va coordinar amb les companyies elèctriques i de telefonia la recuperació de les afectacions al subministrament derivades de la caiguda de cablejat que va requerir el desplaçement de tècnics de camp de les empreses per la seva retirada i restitució.
 
L'Ajuntament de Mataró va desactivar ahir el Pla DUPROCIM per forts vents.
 
El Servei Català de Trànsit recorda els consells en cas que conduïu en situació de vent:
 
  • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Desactivació del pla PROCICAT per fort onatge
 
Protecció Civil de la Generalitat també ha desactivat l’alerta del pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) un cop passat el front més intens de fort onatge. Tot i això, l’SMC preveu que es mantinguin onades superiors als 2,5 metres a l’Alt Empordà avui fins al migdia.
 
Recordeu que podeu fer seguiment dels episodis d’emergències i dels consells per a la població a través del twitter @emergenciescat.