• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat activa la alerta VENTCAT per fortes ventades a les zones de muntanya

Torna
Divendres, 01 de desembre de 2017
 • El Servei Meteorològic de Catalunya preveu fortes ventades al Pirineu i Prepirineu i als dos extrems del país, especialment a les zones de muntanya
 • Les ventades agreujaran la sensació de fred a les zones de muntanya on les activitats a l’aire lliure es poden veure afectades
 • El període de ventades més intenses es donaran a partir de demà al migdia i fins el vespre
 • L’Episodi de fred podria allargar-se fins dilluns
 
Protecció Civil de la Generalitat activa l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT i manté la Prealerta del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que se'n poden derivar. Les ventades agreujaran la sensació de fred a les zones de muntanya on les activitats a l’aire lliure es poden veure afectades.
 
Tal i com indica el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es preveu que bufarà vent de components nord i oest arreu, més reforçat al Pirineu i Prepirineu i als dos extrems del país, amb tramuntana de moderada a forta amb cops molt forts a l'Alt Empordà i mestral entre moderat i fort a les Terres de l'Ebre. A les cotes elevades del Pirineu bufarà vent entre moderat i fort amb cops molt forts.
 
Episodi de fred intens
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es confirma l'episodi de fred que afectarà les comarques de la Depressió Central, Catalunya Central i Litoral i Pre-litoral central, demà i diumenge. El dilluns s'espera que l'episodi de fred continuï i afecti totes les comarques de Catalunya.
 
Prealerta NEUCAT
Pel que fa a la neu, l’SMC manté les previsions de nevades a totes les cotes del Pirineu. Aquest episodi de nevades podrà deixar gruixos de més de 40 cm per sobre dels 1.500 m a l'extrem nord del Pirineu.
 
Demà la nevada quedarà restringida al Pirineu i Prepirineu Occidental. A causa del vent hi haurà torb al Pirineu.
 
Per evitar ensurts en la mobilitat de cap de setmana, cal comprovar l’estat del vehicle, dur cadenes (i s’assegurin que saben col·locar-les) si es preveuen desplaçaments a les comarques afectades i seguir l’evolució de la previsió meteorològica.
 
D’altra banda, el Servei Meteorològic dona per finalitzat el període d’afectació de nevades en cotes baixes i mitjanes.
 
Prealerta PROCICAT ONATGE
Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla PROCICAT per onatge. L’SMC preveu des d'avui i fins demà al migdia maregassa (onades > 2,5 m).  A partir de demà al migdia i fins diumenge a la tarda s'espera mar
brava (onades > 4,0 m)al nord del Cap de Creus i al cap de Begur, afectant Alt i Baix Empordà. El fenomen anirà acompanyat de mar de fons de Nord.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones de muntanya afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten o bé interrompeu-les puntualment si suposen estar exposats a aquests forts vents. Sobretot vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.
 
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
També es demana als conductors que comprovin l’estat del vehicle, duguin cadenes (i s’assegurin de saber col·locar-les). Cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit.
 
Recordeu que degut a les ventades la sensació de fred es pot veure agreujada i pot condicionar les vostres activitats. Protecció Civil us recomana seguir els següents consells:
 • Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
 • Eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
 • Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
 • Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.
 • No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 • Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.
 
Davant del temporal de fred previst per a les properes hores, Protecció Civil de la Generalitat  aconsella que per tal d’evitar possibles intoxicacions derivades de l’ús de calderes, estufes, escalfadors i llars de foc:
 • Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
 • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
 • Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
 • Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
 
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes
 
A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:
 
 • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
 • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.