• Imprimeix

Desarticulat un grup criminal que es dedicava a les estafes a través de microcrèdits fraudulents

Torna
Dijous, 07 de desembre de 2017
 
· Aconseguien documents d’identitat del mercat negre, falsificaven nòmines i obrien comptes corrents i aleshores es feien passar pel titular del document
 
. Aleshores duien a terme compres finançades de productes que després no es pagaven i que, posteriorment, revenien a través d’aplicacions i plataformes de compra-venda d’articles
 
. En prop d’un any els estafadors haurien obtingut més de 100.000 euros amb aquesta activitat delictiva

 

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, conjuntament amb agents de l’Àrea Regional d’Instrucció d’Atestats, la Unitat d’Investigació de les Corts, han detingut tres persones i deu més han resultat com a investigades com a presumptes autors de diverses estafes. Hores d’ara hi ha dictades  ordres de detenció per a tres d’ells, entre els quals hi ha el presumpte cap de la trama investigada, que està fugit  de la justícia i fora del territori català.
 
La investigació es va iniciar el 23 de març  quan els agents  van detectar diversos delictes d’estafa consistents en finançaments fraudulents, en el quals hi van trobar diversos elements coincidents.
 
Les indagacions van conduir els mossos a determinar que les estafes estaven dissenyades de manera complexa i molt efectiva. La investigació va situar com a sospitosos un grup de persones que tenien relacions personals entre elles.
 
El seu modus operandi consistia en obtenir documents d’identitat provinents del mercat negre (perduts, sostrets, etc...). A partir d’aquests documents els estafadors disposaven de les dades personals de persones que feien servir per crear nòmines fraudulentes a partir de plantilles originals d’empreses molt conegudes.  A continuació utilitzaven els mateixos documents per obrir comptes bancaris que es facilitaven a diverses entitats financeres.
 
Quan ja disposaven de tota la infraestructura fraudulenta necessària –els documents, les nòmines falsificades i els comptes corrents- es feien passar per les persones titulars dels documents i duien a terme compres finançades que no es pagaven. Bàsicament es tractava de productes tecnològics d’alta gamma bicicletes de primeres marques i, fins i tot, de mobles o altres efectes, com aires condicionats.
 
Després d’obtenir aquests béns els revenien a través d’aplicacions de compravenda d’articles a preus competitius que no aixecaven sospites sobre la seva procedència il·lícita.
 
Durant els prop de dotze mesos que els estafadors han dut a terme aquesta pràctica delictiva han aconseguit defraudar més de 109.000 euros.
 
Aquesta investigació ha possibilitat que es resolguin 77 fets delictius amb 31 víctimes particulars i 17 entitats financeres perjudicades.
 
Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 5 de desembre i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 7 de desembre de 2017