• Imprimeix

Detinguts dos homes per extorsionar un empresari de Barcelona

Torna
Divendres, 12 de gener de 2018
 
· Un dels dos detinguts formava part d'un grup criminal que ja es va desarticular el 2012
 
· Oferien feines de manteniment i malgrat les feien d’una manera deficient posteriorment amenaçaven i coaccionaven per reclamar imports desproporcionats pels treballs realitzats
 
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria d'Horta-Guinardó han detingut dos homes de 30 i 39 anys, de nacionalitat espanyola, com a presumptes autors d'un delicte d'extorsió i un altre d'estafa.
 
Els fets es remunten al dia 8 de gener quan els agents van tenir coneixement que un petit empresari del districte d'Horta-Guinardó de Barcelona era víctima d'una extorsió per part de dos homes.
 
La víctima va explicar que feia uns quatre anys dos homes s’havien presentat al seu taller de fusteria per oferir-li treballs de manteniment i reparació d'algunes eines del taller. Un cop van enllestir les feines, tot i estar fetes de manera molt deficient, li van reclamar 3.600 euros, una quantitat totalment desproporcionada pels treballs realitzats. Inicialment es va mostrar reticent a abonar la factura però davant les amenaces va acabar pagant els diners i no va denunciar els fets per evitar problemes.
 
El dia 4 de gener d’aquest any els dos homes es van tornar a presentar al taller, per reclamar-li el pagament de l'IVA corresponent a la factura de 3.600 euros dels serveis de manteniment ja que havien tingut problemes amb una inspecció de treball i necessitaven aquest import. En aquest cas la negativa de l’empresari a satisfer el pagament va comportar que l’amenacessin i coaccionessin per tal que ho fes. Fins i tot van arribar a realitzar-li assetjament personal continuat. Davant d’aquests fets l'home va decidir denunciar els fets.
 
La Unitat d'Investigació de Horta-Guinardó va iniciar una investigació que va permetre localitzar i detenir els dos extorsionadors el dia 8 gener quan s'adreçaven novament al taller a reclamar el pagament.
 
Els investigadors van poder comprovar que un dels dos arrestats ja havia estat detingut per fets similars el 2012 en un operatiu dels Mossos d'Esquadra que va permetre desarticular un clan familiar que per aquest mètode ja va acumular una quinzena de denúncies.
 
L'any 2012 la Unitat Central de Segrestos i Extorsions de la Divisió d'Investigació Criminal va desarticular una organització criminal integrada per cinc membres d'un mateix clan familiar que es dedicava a la extorsió i l'estafa. Els membres de l'organització es desplaçaven per diversos establiments comercials, tallers i altres locals de petita indústria vinculada al món de la construcció i l'alimentació i oferien serveis d'esmolament d'eines i manteniment de maquinària.
 
Amb el pretext d'efectuar una demostració dels seus serveis, els autors requerien de forma insistent als responsables de l'establiment, taller o petita empresa per tal que els facilitessin les seves eines o instruments amb el compromís per part dels autors d'emportar-se els objectes i retornar-los esmolats de forma gratuïta.
 
Dies després, aquests mateixos individus es presentaven de nou als establiments, exigint una quantitat desorbitada de diners per uns serveis suposadament gratuïts i realitzats de manera demostrativa. En els casos en que les víctimes s’hi negaven s'iniciaven un seguit d'amenaces contra el seu patrimoni com destrosses en els locals o eventuals robatoris. A més també amenaçaven la integritat física dels responsables dels negocis i de les petites empreses afectades.
 
Aquesta és la metodologia que també van dur a terme els dos arrestats que van passar a disposició judicial el dia 10 de gener i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.
 
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 12 de gener de 2018