• Imprimeix

Protecció Civil activa l'alerta per onada de fred arreu de Catalunya durant el cap de setmana

Torna
Divendres, 09 de febrer de 2018
 • Es preveu un episodi de temperatures mínimes molt baixes fins diumenge
 • L'onada de fred afectarà gairebé tot el territori i al Pirineu i Prepirineu la sensació tèrmica de fred augmentarà a causa del fort vent que bufarà dissabte sobretot a cotes altes i mitjanes
 • Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla VENTCAT per la previsió de fortes ventades al Pirineu i Prepirineu i als dos extrems de Catalunya
 • Molta precaució en les activitats de muntanya perquè el perill d’allaus es alt a tot el Pirineu, especialment al vessant nord del Cadí-Moixeró
 • Cal molta precaució en la mobilitat de matinada i primera hora del matí per la presència molt probable de gel
 
Protecció Civil de la Generalitat, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, ha activat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de fred ja que el Servei Meteorològic de Catalunya SMC  preveu que la temperatura mínima extrema es superarà durant avui, demà i diumenge a gran part del territori català, excepte extrem sud, litoral de Tarragona i extrem nord on les temperatures no superaran el llindar d'avís.
 
La sensació tèrmica de fred augmentarà a la zona del Pirineu i Prepirineu a causa del fort vent que bufarà dissabte sobretot a cotes altes i mitjanes. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del pla d’emergències per ventades VENTCAT. Segons les previsions del SMC s’esperen fortes ventades al Pirineu i Prepirineu, a l’extrem nord de Catalunya i a les cotes mitjanes i altes de les Terres de l’Ebre.
 
Els municipis de Barcelona, Tarragona i Sant Cugat han comunicat l'activació dels seus
procediments per la protecció de persones més vulnerables durant aquest episodi de fred.
 
Protecció Civil també està en especial contacte amb Creu Roja i les empreses de teleassistència per reforçar la prevenció i el seguiment de les possibles incidències en els col·lectius més vulnerables com són la gent gran, entre d'altres.
 
Cal tenir especial precaució a les activitats a l'aire lliure i també a les festes de Carnestoltes que es realitzin a l'exterior, sobretot les que tenen vehicles de tracció que es desplacen per carrers amb possibilitat de glaçades.  A més, s’ha de tenir especial precaució si s'ha de romandre a l'exterior de matinada i tenir molta cura en la conducció de matinada i primera hora del matí en zones obagues a on les temperatures seran més baixes i serà molt probable la presència de gel a la calçada. A les zones aïllades, cal prevenir la possibilitat de congelació de les canonades d'aigua.
 
També cal tenir cura de gent gran i nens, vigilant que s'abriguin convenientment, millor si és amb diferents capes i evitar que estiguin estàtics a l'exterior en les hores no diürnes.
 
Eviteu sortir si no és necessari de matinada o a primera hora del matí (per exemple, per treure la mascota) i posposar-ho per hores amb una temperatura ambient més alta. 
 
Tots els municipis ja han estat avisats d'aquesta situació per part de Protecció Civil de la Generalitat per tal que prenguin les mesures corresponents com:
 • Habilitar espais amb calefacció per a l’acollida de població que calgui atendre.
 • Identificar les persones més vulnerables i els grups de risc com nadons, gent gran i persones amb malalties cardiorespiratòries; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat;  persones sense llar i gent gran sense xarxa social i/o amb pocs recursos.
 • Assegurar la disposició de sals i fundents i els efectius municipals per repartir-la davant la possibilitat de glaçades arreu, també a zones no habituals i fins al litoral.
 • Anul·lar els regs automàtics i no regar o mullar els carrers per evitar el gel en cas de temperatures que ho puguin produir.
 
PRELERTA ALLAUCAT: Molta precaució en les activitats de muntanya davant el perill d’allaus
Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla ALLAUCAT. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ICGC informa que durant el dia d'avui i demà es manté la situació de perill d'allaus FORT (4) al Vessant nord del Cadí-Moixeró. A la resta de sectors del Pirineu i Prepirineu el perill és MARCAT (3).
Informeu-vos de l'estat de la neu consultant els butlletins de perill d'allaus i de predicció meteorològica. Les condicions de la neu poden canviar sobtadament d'un dia per l'altre.
Consulteu el Butlletí de Perill d'Allaus a http://bit.ly/2Dxhe3L i els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les allaus a interior.gencat.cat/allaus
 
 
Pel que fa a les ventades, Protecció Civil recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones de muntanya afectades pel fort vent. Desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten o bé interrompeu-les puntualment si suposen estar exposats a aquests forts vents. Sobretot vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.
 
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:
 • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
 • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 
Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Recordeu que degut a les ventades la sensació de fred es pot veure agreujada i pot condicionar les vostres activitats. Protecció Civil us recomana seguir els següents consells:
 • Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
 • Eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
 • Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
 • Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.
 • No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 • Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.
 
Davant del temporal de fred previst pel cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat  aconsella que per tal d’evitar possibles intoxicacions derivades de l’ús de calderes, estufes, escalfadors i llars de foc:
 • Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
 • Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
 • Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
 • Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
 
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes