• Imprimeix

Alerta Pla VENTCAT: fins a 295 incidents pel vent

Torna
Divendres, 02 de març de 2018
 • El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 337 trucades fins a les 10.00 hores per 295 incidents relacionats amb el vent
 • Una persona ha resultat ferida lleu per l’impacte d’un tendal a Barcelona
 • Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del pla VENTCAT perquè durant el matí el vent es mantindrà fort sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i al sud de la Catalunya Central
 • Cal mantenir la prudència en la mobilitat i a prop de zones urbanes arbrades afectades per vent
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que s’estan produint des d’aquesta matinada al litoral i prelitoral central i al sud de la Catalunya Central durant el dia d’avui i que es preveu que es mantinguin fins al migdia.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que fins el migdia d’avui divendres, un episodi de vent de ponent (oest) continuï afectant les comarques del litoral, prelitoral central i Catalunya Central. A més de l’àrea metropolitana de Barcelona també es veurà afectada la de  Tarragona. La previsió de vent sostingut a cota de mar es de 40 km/h amb ratxes màximes fins a 108 km/h. A les cotes més altes (especialment massís del Port i del Montsant) les ratxes màximes poden arribar als 126 km/h. Cal per tant ser molt prudents en la conducció i retirar objectes de balcons, terrats i façanes que puguin caure al carrer.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha informat que ja s’ha superat el llindar de vent a moltes zones amb ratxes màximes destacables:
 
 •          Badalona 73 km/h
 •          Barcelona Fabra 73 km/h
 •          Raval 75 km/h
 •          Canyelles 73 km/h
 •          Vila-rodona 77 km/h
 •          Esplugues de Francolí 85 km/h
 •          Perelló 102 km/h
 •          Santa Coloma de Farnés 90 km/h
 •          Anglès 105 km/h
 •          Alguaire 72 km/h
 •          Espot 91 km/h
 •          Port del Compte 90 km/h
 •          Santuari Queralt 84 km/h
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut fins a les 10.00 hores 372 trucades per 295 incidències relacionades amb el vent. La majoria d’aquestes s’han fet des del Vallès Occidental (124) i des del Barcelonès (87). Per municipis, les trucades la majoria s’han fet a Barcelona (69) i a Sabadell (46). Els avisos s’han realitzat per caiguda d’arbres, obstacles a la calçada i risc estructural exterior (uralites i tendals). De 295 incidents, 151 han estat derivats a Mossos de Trànsit i policies locals (51,2%) i 134 a Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona (40,6%).  Cal tenir en compte que els avisos que s’atenen poden correspondre a un mateix incident (per això el nombre d’avisos és major al d’incidències).
 
El SEM informa que hi ha hagut un ferit lleu degut a la caiguda d’un tendal a Barcelona.
 
Derivat d’aquestes trucades al 112, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 22 hores d’ahir a la nit i fins a les 09.00 d’aquest matí, 177 avisos relacionats amb l’episodi de vent. Els serveis han afectat sobretot les comarques de la Metropolitana Nord a la demarcació de Barcelona, on destaca el Vallès Occidental, i la demarcació de Girona (bàsicament la comarca de la Selva). Per Regions d’Emergències (RE) els avisos es distribueixen de la manera següent:
 
RE Girona: 32 avisos
RE Lleida:  1 avís
RE Tarragona: cap avís
RE Metropolitana Nord: 108 avisos
RE Centre:  19 avisos
RE Metropolitana Sud: 17 avisos
RE Terres de l’Ebre: cap avís
 
Els Bombers han estat requerits bàsicament per a retirar i tallar arbres caiguts a la via pública i en carreteres, i per retirar mobiliari urbà com fanals, tanques, finestres, teules... D’aquests serveis destacar un a Vic, a les 02.37 hores d’aquesta matinada, on una paret ha caigut sobre el sostre d’un immoble del costat i l’ha foradat, al passeig de la Generalitat. Preventivament s’han desallotjat les dues inquilines.
 
Està previst que avui l’arquitecte municipal faci una revisió per determinar si hi ha danys estructurals. A les 05.52 hores, s’ha rebut un avís al carrer Cantàbria cantonada amb el carrer Cerdanya de Badalona per un arbre que ha caigut sobre tres vehicles que estaven estacionats. A Santa Coloma de Farners, a les 06.15 hores, un arbre ha caigut sobre un mur i un fanal, i part de les branques han quedat sobre un vehicle estacionat al carrer de la Creu número 2. En tots tres serveis s’hi ha desplaçat una dotació dels Bombers.
 
Bombers de Barcelona han atès, des de les 5:30 d’aquest matí fins ara 52 avisos per caiguda d’arbres, tendals i estructures en façanes.
 
Segons el Servei Català de Trànsit hi ha hagut incidències derivades del temporal de fortes ventades a:
 
 •          N-141 a Anglès tallada a causa de la caiguda d’arbres i cablejat elèctric. Ja reoberta.
 •          C-63 tallada per la caiguda d’arbres. Ja reoberta.

 

 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.
  
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:
 
 • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
 • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
També es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit. Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.