• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat desactiva el pla VENTCAT i el pla INUNCAT un cop ha passat el temporal

Torna
Divendres, 02 de març de 2018
 • El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 407 trucades relacionades amb 325 incidents derivats de l’episodi de ventades
 • El vent podrà continuar bufant fort al Pirineu i al Prepirineu
 
D’acord amb les previsions rebudes del Servei Meteorològic de Catalunya i la disminució d’incidències en el territori, es desactiva la fase d’alerta tant del pla VENTCAT com del pla INUNCAT. L’episodi de vent i onatge, que es va iniciar el dia 1 de març, es dona per finalitzat. No obstant, encara es poden produir algunes ratxes de vent fortes al Pirineu i al Prepirineu.
 
Les ratxes més importants durant l'episodi de fortes ventades s'han registrat a Puigsesolles (162 km/h), Portbou (111 km/h), Anglès (105 km/h), Font-rubí (103 km/h), Caldes de Montbui (90 km/h), Sabadell i Terrassa (86 km/h), Barcelona (75 km/h), Vila-rodona (77 km/h) i El Perelló (102 km/h).
 
Durant tot l’episodi el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 407 trucades referents a 325 incidents relacionats amb el vent. La majoria d’aquestes s’han fet des del Vallès Occidental (137), Barcelonès (96), Baix Llobregat (30), Selva (29), Osona (26),  Vallès Oriental (22), Maresme (20), Alt Penedès (6) i Bages (5). Per municipis, les trucades la majoria s’han fet a Barcelona (76), Sabadell (51), Cerdanyola del Vallès (17), Terrassa (17), Mataró (15), El Prat de Llobregat (13), Sant Cugat del Vallès (11) i Vic (9). Dels 325 incidents, 162 han estat derivats a Mossos de Trànsit i policies locals (49,9%) i 152 a Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona (46,8%).  Cal tenir en compte que els avisos que s’atenen poden correspondre a un mateix incident (per això el nombre d’avisos és major al d’incidents).
Els següents municipis han activat el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM) durant el temporal de ventades: Barcelona (Alerta), Sant Quirze Vallés (Alerta), Terrassa (Prealerta), Tordera (Prealerta) i  Sant Vicenç dels Horts (Prealerta).
 
Els incidents més destacats derivats de les fortes ventades han estat la volada de plaques de sostre a dos centres educatius, a Terrassa i a Sant Quirze del Vallés, però sense afectació.
 
Segons informa el SEM, hi ha hagut un ferit lleu degut a la caiguda d’un tendal a Barcelona.
 
Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 22 hores d’ahir a la nit i fins a les 13.00 hores d’aquest migdia, 227 avisos relacionats amb el vent. Els serveis han afectat sobretot les comarques de la Metropolitana Nord a la demarcació de Barcelona, on destaca el Vallès Occidental, i la demarcació de Girona (bàsicament la comarca de la Selva). Per Regions d’Emergències (RE) els avisos es distribueixen de la manera següent:
 
 • RE Girona: 37 avisos
 • RE Lleida:  1 avís
 • RE Tarragona: 1 avís
 • RE Metropolitana Nord: 143 avisos
 • RE Centre:  20 avisos
 • RE Metropolitana Sud: 25 avisos
 • RE Terres de l’Ebre: cap avís
 
Els Bombers han estat requerits bàsicament per a retirar i tallar arbres caiguts a la via pública i en carreteres, i per retirar mobiliari urbà com fanals, tanques, finestres, teules, cartells publicitaris...
 
 
Bombers de Barcelona han atès, des de les 5:30 hores d’aquest matí fins ara 54 avisos per caiguda d’arbres, tendals i estructures en façanes.
 
Segons el Servei Català de Trànsit hi ha hagut incidències derivades del temporal de fortes ventades a:
 
 • N-141 a Anglès tallada a causa de la caiguda d’arbres i cablejat elèctric. Ja reoberta.
 • C-63 tallada per la caiguda d’arbres. Ja reoberta.
 
En relació a l’onatge, a les 12 del dia d’avui s’ha registrat una altura màxima de 5.31m a Begur i de 4,32m a Barcelona.
També van activar el seu PAM per onatge els municipis de: Barcelona i El Port de la Selva.
 
A conseqüència del fort onatge, ahir al matí es van produir incidències a la línia de Rodalies R1 en què els trens van circular amb 15 minuts de retard entre Vilassar i Mataró.
 
Tanmateix, hi va haver inundacions i afectacions lleus al passeig marítim i primera línia de mar a Portbou, Port de la Selva, Cadaqués, l'Escala i Tossa de Mar.