• Imprimeix

En marxa el calendari solidari Bombers amb causa 2019

Torna
Dissabte, 09 de juny de 2018
·         Avui s’ha fet la primera sessió de fotos pel calendari solidari als voltants de Matadepera (Vallès Occidental)
 
·         Els protagonistes són una nena, tractada a l’Hospital Sant Joan de Déu,  i el seu germà amb un grup de Bombers de la Generalitat del parc de Matadepera
 
·         La recaptació aconseguida amb els exemplars d’aquest calendari es destinarà a finançar la beca de recerca ‘Bombers amb Causa’, que concedeix l’Hospital Sant Joan de Déu per a la investigació en malalties infantils i, també, a projectes d’atenció a infants en risc d’exclusió atesos a altres centres de Sant Joan de Déu.
 
Avui al matí, als boscos de Matadepera, s’ha realitzat la primera sessió de fotos de la vuitena edició del calendari solidari Bombers amb causa. És el tret de sortida a les sessions de fotos que durant el mes de juny es realitzaran per diversos indrets de Catalunya.
 
Els protagonistes de la fotografia són l’Ainhoa, una nena de 13 anys, i el seu germà de 8, que acompanyen un grup de Bombers del parc de Matadepera. S’ha escenificat un incendi i la tasca d’apagar les flames amb una escuma especial, tot reflectint la complicitat dels infants amb el cos de bombers d’una manera divertida.
 
L'Ainhoa va tenir una estada de 3 anys a l'Hospital Sant Joan de Déu i allà va guanyar un premi de dibuix que li va ser lliurat per uns bombers pallassos. Una voluntària li va mostrar el calendari solidari Bombers amb causa, i en conèixer el projecte va demanar si hi podia col·laborar d'alguna manera. Des de l'Obra Social Sant Joan de Déu se li va dir que podia participar com a protagonista. Segons ella, ha gaudit molt de l'experiència perquè l'han tractada, tant els bombers com el fotògraf amb molta cura... “m’han fet riure un munt!".
 
La mare de l'Ainhoa, la Sònia Sánchez, explica que "pels nens i les nenes participar en el calendari és un benefici molt gran perquè els anima i els motiva (l'Ainhoa encara se està recuperant de la seva última operació del peu) per seguir lluitant i recuperar-se. I, a més, ajuda a fer recerca de malalties que no tenen encara tractament i que gràcies a la seva compra, rebran uns diners per trobar una cura".
 
A la sessió també ha vingut l’alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, que ha dit: "Ens fa molta il·lusió que la iniciativa solidària comenci aquí a Matadepera. A més de la gent, l'entorn és peça clau del municipi ja que estem situats als peus de la muntanya de Sant Llorenç del Munt, on els bombers són de molta ajuda i fan molta feina. És un orgull i un privilegi que els bombers voluntaris de Matadepera siguin els protagonistes, ja que estan sempre disponibles, són molt amables i sempre col·laboren amb el que calgui".
 
El fotògraf ha estat en Pablo Tosco, fotoperiodista que des de 2004 documenta per Oxfam Intermón projectes de cooperació, desenvolupament i acció humanitària a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. A més, és membre del col·lectiu de periodisme narratiu Angular i publica regularment a diversos mitjans de comunicació com elDiario.es, La Vanguardia o El País.
 
 
Els infants i els joves, protagonistes del calendari solidari
La d’avui ha estat la primera sessió de les moltes previstes per a les properes setmanes, sessions que es realitzaran comptant sempre amb la complicitat dels infants i els bombers, a diverses localitzacions com Girona, Maçanet, Gironella, Vilanova i la Geltrú, Terres de l’Ebre, Reus, Puigcerdà, Lleida l’Escola de Bombers i Protecció Civil i Andorra, entre d’altres. De moment, la pròxima sessió confirmada serà diumenge 17 al parc de bombers de Girona, amb la col·laboració del fotògraf Eddy Kelele.
 
Els infants participants en les fotos són la quitxalla i els joves de l’hospital, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Sant Joan de Déu Terres de Lleida.
 
 
El projecte Bombers amb causa, consolidat
Els Bombers de la Generalitat i l’Obra Social Sant Joan de Déu col·laboren en aquest projecte solidari des de l’any 2011, arran de la iniciativa de tres bombers voluntaris de la Generalitat, amb l’objectiu d’aconseguir fons per a la recerca en malalties infantils. La darrera edició del calendari, la del 2018, ha estat la primera en destinar fons a projectes socials d’acompanyament a infants en risc d’exclusió social, beneficiant-se centres com el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Sant Joan de Déu Terres de Lleida. Una vessant solidària que es seguirà mantenint en l’edició del 2019. Igualment, com ha estat habitual els darrers anys, també hi participen els Bombers de Barcelona i d’Andorra.
 
El passat 2 de maig es va lliurar a Sant Joan de Déu un xec per valor de 55.098,46€ corresponents als fons recaptats amb les vendes del calendari solidari Bombers amb causa 2018. Una part d’aquests diners han estat destinats íntegrament a finançar el segon any d’investigació del grup de recerca del doctor Alfredo García-Alix sobre l’infart arterial cerebral neonatal a l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu. La resta ha finançat el projecte Espai Famílies del Parc Sanitari i el projecte Respir CSMIJ de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, que donen suport als infants i joves amb trastorns mentals greus i/o situació de vulnerabilitat. En els darrers sis anys, aquest projecte solidari, ha permès recaptar més de 350.000€
 
Des del seu inici, el calendari solidari ha comptat amb la participació desinteressada de diversos fotògrafs de reconegut prestigi professional que han dotat al calendari d’una alta qualitat en les seves fotografies. Enguany, noms com Juan Carlos Tomasi, Anna Surinyac, Pau Coll, o Rosanna Vidal, entre d’altres, col·laboraran en captar aquestes instantànies sumant-se així a la causa.
 
Cursa de Cercs i Vertical de Montserrat
Noves accions de caràcter solidari estan augmentant la dimensió solidària del projecte Bombers amb causa. Una d’elles serà la realització de la tercera edició de la Cursa de Muntanya Bombers amb Causa de Cercs en el mes de maig, i l’altra, la segona edició de la Cursa Vertical de Montserrat que se celebrarà durant els mesos de primavera. Ambdues han tingut molt bona acollida per part de participants, institucions i col·laboradors aquest 2018.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 9 de juny de 2018
16.50 hores