• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat desactiva el Pla INUNCAT un cop passat l'episodi de pluges més intenses

Torna
Dijous, 06 de setembre de 2018
 • L’INUNCAT queda en fase de Prealerta per la previsió de reactivació de fortes pluges a partir d’aquesta tarda a comarques de la Catalunya Central, del Pirineu i Prepirineu oriental, de Barcelona i de Girona
 • El telèfon d’emergències 112 ha rebut 528 trucades per 376 incidències relacionades amb les fortes pluges, cap d’aquestes de gravetat. El 80% de les trucades s’han fet des de la ciutat de Barcelona, la gran majoria durant la matinada

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’Alerta del Pla d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT un cop el Servei Meteorològic de Catalunya SMC informa que ha finalitzat l’episodi de pluges més intenses i que s’ha tancat el gruix d’incidències que han provocat els aiguats de la passada nit i matinada.

L’INUNCAT queda ara en situació de Prealerta per les darreres previsions de l’SMC i les afectacions que se’n poden derivar. Segons el Servei Meteorològic els xàfecs donen una treva fins a primera hora de la tarda en què es tornaran a reactivar amb més probabilitat a les comarques de Barcelona i de Girona, a la Catalunya Central i al Prepirineu oriental. Amb el pas de les hores les tempestes també podran afectar al litoral de Tarragona, tot i que s’anirà fent menys probable que siguin tempestes fortes. A les zones afectades es podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut fins a les 11 hores 528 trucades relatives a 376 incidències per les fortes pluges. El 80% de les trucades s’han fet des de Barcelona ciutat (423) i principalment entre les 3 i les 5.30 hores. També s’han rebut 17 trucades des de l’Hospitalet de Llobregat i 15 des de Reus. La majoria d’avisos han estat per inundacions de baixos, filtracions, risc estructural com ara despreniments de sostres o obstacles a la calçada i caiguda d’arbres pel fort vent. Cap d’aquestes incidències ha estat de gravetat.

La major part de les trucades al 112 han estat derivades per a serveis dels Bombers de Barcelona i també derivades d’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès, des d’ahir a les 16.00h de la tarda i fins les 11.00h d’aquest matí, 64 avisos. Dels quals 16 són al municipi de l’Hospitalet del Llobregat.

Per Regions d’Emergències:
 • R. E Metropolitana Sud: 23 (destaca l’Hospitalet de Llobregat amb 16 serveis)
 • R. E. Metropolitana Nord: 12
 • R.E. de les Terres de l’Ebre: 12 (la majoria dels serveis es van concentrar ahir a la tarda)
 • R. E. de Tarragona: 9
 • R. E de Girona: 6
 • R.E de Lleida: 2


La majoria d’afectacions s’han resolt però a hores d’ara encara queda alguna incidència en el transport metropolità. Podeu seguir la informació del servei de metro i autobús de Barcelona a https://www.tmb.cat/ca/servei-metro-bus-barcelona

Protecció Civil de la Generalitat insisteix en la recomanació d’extremar les precaucions a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. En zones urbanes eviteu travessar acumulacions d’aigua, especialment si poden tenir fondària (túnels, passos soterranis, ...) o si l’aigua circula amb força ja que podeu ser arrossegats. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Reduir la velocitat.
 • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
 • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
 • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
 • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
 • No travesseu zones inundades.

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat


Més informació