• Imprimeix

Els Bombers de la Generalitat han treballat intensament en diversos rescats de muntanya aquest cap de setmana

Torna
Diumenge, 23 de setembre de 2018
·         Ahir es van activar una vintena d’efectius pel rescat d’una espeleòloga a la Grallera del Boixaguer, a Àger (Noguera)
Rescat d’una senderista a la Torre de Cabdella (Pallars Jussà)
Aquest matí, a les 8.03 hores, els Bombers de la Generalitat han rebut l’avís d’una senderista de 29 anys que s’ha fet mal al genoll a la zona de l’estany de Saburó, a la Vall Fosca. S’ha activat l’helicòpter amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) que l’han rescatat i traslladat fins a l’heliport de Tírvia, on s’ha fet el transfer amb una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que l’ha evacuat en estat menys greu a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp.
 
Rescat d’una senderista a Camprodon (Ripollès)
Alertats a les 10.55 hores, els Bombers de la Generalitat també s’han activat per rescatar una senderista de 42 anys que s’ha fet mal al turmell mentre caminava prop de l’ermita de Sant Miquel de Cavallera, a Camprodon. L’helicòpter amb els GRAE ha accedit fins al lloc on es trobava la persona ferida, l’ha immobilitzat i l’ha evacuat en helicòpter fins a l’helisuperfície d’Olot. Una ambulància del SEM l’ha evacuat menys greu fins a l’Hospital d’Olot, per possible fractura de turmell.
 
Rescat de dues senderistes a Naut Aran i Bossòst (Aran)
Aquest migdia els Bombers han treballat en dos rescats de muntanya a la Vall d’Aran. Una senderista de 33 anys s’ha accidentat prop del refugi de Saboredo, a la Vall de Ruda; i una altra senderista de 38 anys a la muntanya de Bossòst. En tots dos casos han estat traslladades per l’helicòpter amb els GRAE a l’Hospital de Vielha, amb un esquinç de turmell i genoll, i un esquinç de turmell, respectivament. Els avisos s’han rebut a les 14.06 hores i a les 14.41 hores, i també s’han activat l’ambulància i efectius terrestres de suport.
 
Rescats de muntanya de dissabte
Ahir, a les 13.15 hores els Bombers de la Generalitat van ser alertats d’una persona que havia caigut mentre feia espeleologia a la Grallera del Boixaguer, un avenc de 148 metres de fondària al Montsec d’Ares, entre el Pallars Jussà i la Noguera. Es van activar una vintena de Bombers, entre els quals el GRAE i el Grup d’Emergències Mèdiques (GEM), i 2 helicòpters. Per aquest rescat, els efectius van haver de superar un recorregut interior d’un centenar de metres, amb un pou vertical de 70 metres de profunditat, rampes i passatges estrets i complexos. Cap a les 19 hores la persona ferida, una dona de 32 anys, ja era fora de la cova i va ser evacuada en helicòpter a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, amb una luxació a l’espatlla.
 
També ahir al migdia, i amb pocs minuts de diferència (a les 13.56 hores i a les 14.04 hores), els Bombers van ser alertats de dos excursionistes que s’havien accidentat a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). En el primer cas, una dona de 52 anys que va caure al camí entre el refugi de Ventosa i el Contraix, i patia una luxació a l’espatlla. Després, un home de 40 anys que s’havia fet un tall a la cama prop del refugi d’Estany Llong. Va treballar l’helicòpter amb els GRAE i van traslladar els ferits a l’Hospital de Vielha.
 
Un altre dels serveis de muntanya en què van treballar ahir els Bombers de la Generalitat és el rescat d’un home de 57 anys que va caure mentre feia ràpel en una zona de difícil accés, al final de la cresta de la Clusa, a Castell de l’Areny (Berguedà). Va ser evacuat també amb l’helicòpter de Bombers a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa amb una possible fractura de tíbia. L’avís es va rebre a les 15.51 hores.
 
Ahir al matí els Bombers havien treballat en un altre rescat a Baix Pallars (Pallars Sobirà). Una dona de 37 anys havia caigut prop del refugi de Cuberes i l’helicòpter amb els efectius GRAE la va evacuar a l’Hospital Comarcal del Pallars per una possible fractura de tíbia i peroné.
 
Cerdanyola del Vallès, 23 de setembre de 2018
19.00 hores