• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució davant el temporal de pluges molt abundants i mala mar a les Terres de l'Ebre

Torna
Dijous, 18 d'octubre de 2018
 
 • Les pluges ja han començat a descarregar aquesta tarda a les Terres de l’Ebre i s’espera que s’allargui tota la nit i demà divendres quan s’acumularan quantitats molt importants que poden produir creixement de rius i incidències, també en zona urbana.
 • A més, a partir d’aquesta tarda i fins dissabte hi poden haver onades superiors als 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral sud i fins al Maresme i de més de 4 metres al Baix Ebre i el Montsià amb possible afectació al Delta de l’Ebre
 • Protecció Civil recomana extremar les precaucions a la zona del massís dels Ports i a l’entorn de rius i rieres, així com evitar passar per zones inundades
 • Demà al matí es poden donar complicacions en la mobilitat de les Terres de l’Ebre, especialment a la xarxa viària secundària. Consulteu les incidències viàries al web del Servei Català de Trànsit cit.transit.gencat.cat
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per les pluges intenses que ja han començat a descarregar a les Terres de l’Ebre. Protecció Civil també ha activat les alertes del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per fort onatge i relacionat amb aquest el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu:
 
 • Acumulació de pluges superiors a als 100 l/m2 en menys de 24 hores al terç sud de Catalunya des d’aquesta tarda i fins demà, especialment a les comarques del Baix Ebre i el Montsià on podrien arribar als 200 l/m2 en tot l’episodi que s’allargarà fins dissabte. Les acumulacions també podrien afectar al sud del Camp de Tarragona si l’episodi es desplaça més al nord.
 • Xàfecs d’intensitat superior als 20 l/m2 en 30 minuts des d’aquest vespre fins la tarda de dissabte a les comarques de les Terres de l’Ebre i amb menor probabilitat al litoral i prelitoral de Tarragona i sud de Barcelona.
 • Onades de més de 2,5 metres (maregassa) des del litoral sud fins al Maresme. Al Baix Ebre i el Montsià les onades podran superar els 4 metres
 • Previsió de ratxes de vent localment superiors als 72 km/h demà divendres a tota la meitat sud de Catalunya i fins al Prepirineu de la Catalunya central. A les comarques de l’interior l’afectació se centrarà a les cotes més elevades.
 
Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure a l’entorn del massís dels Ports, on els barrancs, rius i rieres poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.  No travesseu cap zona inundada, tampoc dins de zona urbana, l’aigua podria arrossegar-vos. No baixeu als baixos, soterranis o zones inundades, podríeu quedar atrapats.
 
De la mateixa manera i de forma genèrica, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables. Es demana extremar la precaució en la mobilitat i fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges, per evitar incidències que es poden prevenir.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge. Respecteu els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.
 
Situació Hidrològica
 
Segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua la situació dels cabals dels rius van a la baixa, tot i que encara circulen cabals fora dels habituals però amb tendència a normalitzar-se.
 
 • Es manté l’alerta en el tram baix del Ter des de Girona fins a Torroella de Montgrí. La resta del tram des del Pasteral fins Girona es rebaixa a fase d’activació.
 • Es manté l’activació en el tram de l’Alt Ter, mig Cardener i mig i baix Llobregat donat que els cabals circulants són superiors als habituals.
 • Pel que fa als rius del marge esquerra del Segre especialment el Sió, el Corb i l'Ondara, es demana als ajuntaments que facin seguiment dels nivells, així com accions preventives de cara a la propera matinada i matí.
   
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.
 
També cal recordar que cal extremar les precaucions en la conducció. Demà al matí es poden donar complicacions en la mobilitat de les Terres de l’Ebre, sobretot a la xarxa viària secundària.
 
En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:
 
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Reduir la velocitat.
 • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
 • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
 • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
 • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
 • No travesseu zones inundades.
 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat