• Imprimeix

Desmantellada una organització criminal dedicada al tràfic de drogues que operava al Raval

Torna
Dilluns, 05 de novembre de 2018
 
. L’organització estava perfectament estructurada amb rols definits i s’establia a partir de punts de venda i narcopisos
 
. D’aquesta manera controlaven gran part del tràfic de drogues al Raval a partir d’una estructura en xarxa que abastava la pràctica totalitat del barri
 
. Al macrodispositiu policial del 29 d’octubre també hi van participar agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona
 
Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona han desmantellat una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i que operava al barri del Raval. La investigació fins al moment s’ha saldat amb 58 detinguts i s’han dut a terme 40 entrades i escorcolls en pisos i locals vinculats a l’organització.
 
La investigació s’emmarca en la batalla policial contra l’activitat de pisos destinats a la venda i al consum de drogues al Raval amb una percepció  d’inseguretat dels seus veïns.  En els darrers dos anys des dels mossos i la Guàrdia Urbana s’han dut a terme diverses actuacions relacionades amb narcopisos i s’ha constatat que es tractava d’un fenomen creixent cada cop amb més conseqüències, tant per als consumidors com per als veïns del barri. 
 
En aquest context el mes d’abril d’enguany el Grup de Salut Pública de Barcelona i la Unitat d’Investigació de Ciutat Vella, van iniciar una investigació policial amb l’objectiu d’abordar aquesta realitat des d’una visió global que permetés desmantellar l’organització criminal que les investigacions precedents havien apuntat. 
 
Aquesta complexa investigació, dirigida pel jutjat d'Instrucció número 27 de Barcelona, ha fet aflorar una organització liderada per persones d’origen dominicà que havia aconseguit construir un entramat delictiu a partir d’una xarxa de pisos que abastava tot el barri del Raval.
 
Cal destacar que el grup gestionava dos línies de negoci il·lícit dins del tràfic de drogues: d’una banda, des dels punts de venda i, de l’altra, des dels narcopisos. En el primer cas es tractava de la venda estricta destinada a un consum que podia tenir lloc en un altre indret mentre que, pel que fa als narcopisos, aquest consum es produïa sempre al seu interior. Per això els traficants ho disposaven tot per facilitar la ingesta o l’administració de la droga. D’aquesta manera els consumidors tenien accés a estris com xeringues, gomes elàstiques o culleres.
 
Una organització jerarquitzada amb rols perfectament definits
 
L’arquitectura estructural de l’organització s’establia de forma piramidal de manera que des de cada escalafó es tenia una funció específica, amb els rols dels seus integrants totalment definits i amb un estricte control de comandament.
 
Al nivell més baix hi trobem persones que fan diferents torns de treball en pisos ocupats i que són els encarregats de vendre la droga i de vetllar perquè ningú no la consumeixi a l’exterior de l’immoble. Permanentment van a buscar petites quantitats de droga que no solen superar els cinc grams per garantir l’abastiment.
 
Al següent graó de l’organització hi ha els responsables dels pisos. La seva funció és controlar la quantitat de droga que hi ha en cada moment i encarregar-se que els treballadors vagin a buscar-ne per tenir-ne sempre de disponible. A més, també gestionen la comptabilitat, recapten els diners i els entreguen als seus superiors.
 
Per sobre d’aquests hi trobem les persones que actuen com a caps de domicili. La seva missió és fiscalitzar l’activitat dels pisos i recapten els guanys d’un conjunt de pisos. Entre les seves atribucions hi figura la de pacificar qualsevol situació de conflicte que, eventualment, es pugui originar entre treballadors, consumidors o veïns. És un rol de gran importància si tenim en compte que moltes d’aquestes situacions tenen a veure amb baralles que sovint acaben amb lesions i on intervenen armes blanques o objectes contundents.
 
Una altra funció dels caps de domicili és la recerca de pisos nous que l’organització pugui ocupar, ja sigui per actuar com a punt de venda o per substituir algun dels habitatges afectats per actuacions policials que n’hagin comportat el tancament.
 
A la cúspide de la piràmide hi ha els anomenats “superiors” a qui els caps de domicili han de passar comptes i han d’elevar qualsevol situació de conflicte que es generi entre ells. Si això passa els “superiors” s’encarreguen de fer tasques de mediació per solucionar el problema. Entre aquests hi ha els quatre líders de l’organització, detinguts en l’operatiu policial del dia 29 d’octubre.
 
Una peça clau de l’engranatge delinqüencial són els subministradors, que proveeixen de la droga a l’organització, principalment d’heroïna, cocaïna, marihuana i haixix. Aquestes persones aconsegueixen o cuinen, depenent del cas, cadascuna de les drogues. Al seu càrrec hi trobem unes persones que actuen com a correus i que es desplacen pel barri per fer les entregues i cobraments requerits per a cadascun dels pisos.
 
Cal remarcar que cadascun dels escalafons descrits és necessari perquè l’entramat delictiu funcioni correctament.
 
Macrodispositiu per desarticular l’organització
 
Després de mesos d’investigació i amb tota la informació disponible derivada de la intel·ligència policial, que posava de relleu el funcionament de l’organització criminal, el dia 29 d’octubre es va dur a terme un macrodispositiu al Raval amb prop de 700 mossos d’esquadra i la col·laboració d'agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona,  amb la finalitat de desmantellar-la.
 
Es van realitzar  entrades i escorcoll en 40 pisos per ordre judicial: tretze en domicilis dels investigats, 25 en narcopisos i dues en locals que funcionaven com a sala de consum.
 
Es van intervenir diverses quantitats de droga, estris per al consum, diners, joies, vehicles que utilitzaven per al transport de les drogues i una arma de foc, entre altres. Els agents van arrestar 55 persones, xifra que es va incrementar fins a 58 en els dos dies següents.
 
En aquests moments 17 persones investigades estan en recerca policial.
 
Del conjunt dels detinguts 39 van passar a disposició judicial. El jutge instructor va decretar presó provisional per a divuit persones, que eren els caps i responsables de la organització, la resta de persones van quedar en llibertat amb càrrecs amb obligació de compareixença setmanal per signar als jutjats. 
 
En total es van recuperar quinze pisos que es van poder retornar als seus legítims propietaris i se’n van tapiar tres més. Pel que fa a la resta eren domicilis d’alguns dels seus ocupants.
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 5 de novembre de 2018