• Imprimeix

Protecció Civil de la Generalitat ha provat avui amb èxit el funcionament de les 86 sirenes que alerten d'accident químic a la població

Torna
Dijous, 08 de novembre de 2018
 
  • En aquest exercici només s’ha detectat una incidència a Martorell i el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 146 trucades, la majoria des de Tarragona
  • Per primera vegada han sonat tres sirenes recentment instal·lades al municipi de Terrassa, que s’han activat sense incidències
  • Més de 52.000 persones, entre alumnes i personal docent de les zones on hi ha sirenes de risc químic, han participat a l’exercici fent la pràctica de confinament

 

Protecció Civil de la Generalitat ha provat al llarg d’aquest matí l’efectivitat del so i cobertura de 86 sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat. Entre les 10.00h i les 12.50h, s’han activat seqüencialment un total de 86 sirenes d’avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 146 trucades de ciutadania alertant del so de les sirenes. El Tarragonès ha estat la comarca on s’han rebut més trucades (108). El Baix Llobregat ha estat la segona comarca amb més trucades (22), i la tercera comarca ha estat el Vallès Oriental amb 9. Són dades similars als exercicis dels darrers dos anys.
 
En aquesta prova només s’ha registrat una incidència a Martorell on no ha sonat complet el to d’inici d’alerta de la sirena de Ca n’Oliveras.
Durant la prova d’avui, Protecció Civil de la Generalitat ha fet l’enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’ha informat a través del Twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi a través del #ProvaSirenes.
 
Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil també ha enviat un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. Aquestes dades estan disponibles a través de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA). També s’ha fet una trucada de veu automàtica a les persones residents a la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.
 
El CECAT de Protecció Civil s’ha mantingut en contacte amb els municipis on han sonat les sirenes al llarg de la prova.
 
Pel que fa a la participació dels centres educatius durant la prova, finalment 126 centres educatius de 31 municipis diferents han participat a l’exercici fent un simulacre de confinament a les aules. En total, entre alumnat, professorat i personal docent i no docent, han participat a l’exercici més de 52.000 persones.
 
Per a la prova d’avui s’havien repartit 68.000 fulletons i 7.000 cartells en català, a més de 25 cartells en aranès al municipi de Les. La majoria d’aquest material es va repartir entre els ajuntaments amb sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna.