• Imprimeix

La Garriga acull la 6ª celebració del Dia del Voluntariat de Protecció Civil de Catalunya

Torna
Dissabte, 17 de març de 2018
 • S’han entregat 8 felicitacions al voluntariat i associacions per mèrits i trajectòria professional
 • També s’han entregat 5 mencions honorífiques a les associacions que fa 10 anys que estan inscrites al Departament d’Interior i 13 certificacions a les associacions inscrites durant l’any 2017
 • Actualment hi ha 131 associacions i 1.542 voluntaris i voluntàries al registre del Departament d’Interior
Foto Dia Voluntariat

Foto Dia Voluntariat

El Teatre El Patronat de La Garriga ha acollit avui l’acte institucional del Dia del Voluntariat de Protecció Civil de Catalunya 2018, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) conjuntament amb l’Ajuntament de La Garriga i l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de la Garriga.
 
La d’avui ha estat la 6a celebració del Dia del Voluntariat de Protecció Civil. A l’acte d’avui hi han assistit més de 250 persones, la majoria membres de les diferents associacions de voluntariat de Protecció Civil. En total hi ha estat representats 40 municipis de Catalunya.
 
L’acte ha estat presidit pel director general de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, i pel 2n tinent d’alcaldia i regidor de l’Àrea de Serveis a les Persones, Serveis Urbans i Via Pública i Esports de la Garriga, Joan Esteban, i també hi ha assistit membres d’altres corporacions locals i comandaments dels cossos de seguretat i emergències.
 
Representants de la Fundació Arrels han parlat sobre la tasca del voluntariat des del punt de vista d’aquesta entitat que des de fa més de tres dècades es dedica a la l’atenció de persones sense llar a Barcelona.
 
A continuació, s’ha fet el lliurament de distincions.
Enguany s’han entregat 5 mencions honorífiques a les associacions que fa 10 anys que estan registrades al registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior. També s’han lliurat 8 felicitacions a diferents associacions de Voluntaris de Protecció Civil per mèrits i trajectòria professional i s’han entregat les corresponents certificacions d’inscripció a les 13   Associacions de Voluntaris de Protecció Civil que al llarg de l’any passat es van inscriure al Registre del Departament d’Interior.
 
Mencions honorífiques
A l’acte d’avui s’han entregat 5 mencions honorífiques a les diferents associacions de voluntaris/es de Protecció Civil (AVPC) que enguany fa 10 anys que estan inscrites al registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior. Aquestes associacions són:
 
 • AVPC Sant Joan de les Abadesses
 • AVPC Lliçà d’Amunt
 • AVPC Vacarisses
 • AVPC Bescanó
 • AVPC Calonge
 
Certificacions d’inscripció al Registre
S’han atorgat 13 certificacions a les noves AVPC que s’han inscrit al registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior durant l’any 2017:
 
 • AVPC Besalú
 • AVPC Sant Vicenç dels Horts
 • AVPC Castellví de Rosanes
 • AVPC Roda de Berà
 • AVPC Montcada i Reixac
 • AVPC Ulldecona
 • AVPC Torrelles de Llobregat
 • AVPC Sant Fruitós de Bages
 • AVPC Sant Quirze del Vallès
 • AVPC Mollet del Vallès
 • AVPC Barberà del Vallès
 • AVPC Sant Gregori
 • AVPC Ripollet
 
La inscripció és un requisit per a poder actuar oficialment com a voluntari de Protecció Civil.
 
Felicitacions per mèrits i trajectòria professional
També s’han entregat 8 felicitacions al voluntariat i associacions de Protecció Civil per mèrits i trajectòria professional. Amb aquestes felicitacions es posa en valor les accions i activitats més rellevants que algunes associacions i els seus voluntaris de protecció civil han desenvolupat en el 2017, amb especial pel que fa a la prevenció i la col·laboració i coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat en situacions d’emergència.
 
·         AVPC de Figueres per la seva actuació en la vaga del 8 de novembre de 2017 atenent a les persones atrapades a l’autopista AP-7.
 
•      AVPC de Sant Cugat del Vallès per la constant tasca preventiva envers el risc d’incendi forestal al seu municipi, amb actuacions de vigilància activa de l’entorn forestal de Collserola i a la resposta als incendis que van afectar al municipi, per l’atenció a la població potencialment afectada i el suport logístic als serveis d’emergència actuants.
 
•      AVPC de Cardona pel projecte educatiu de xerrades a les escoles del seu municipi per la implicació dels menors en l’autoprotecció i la millora de la seva seguretat.
 
•      AVPC de Tarragona per l’elevada implicació en la seguretat del seu municipi a través de continus serveis preventius i de resposta a situacions de risc, destacant les actuacions en els actes de correfoc de la Festa Major, i l’especial coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil a través de les comunicacions al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.
 
•      AVPC de La Garriga pel projecte de recollida de dades i registre de masies aïllades al seu municipi per la millora de la seguretat davant incendis forestals i altres riscos en general, i també en reconeixement a l’organització de l’acte del dia del voluntariat de protecció civil 2018.
 
•      Mitjançant a l’AVPC d’Olot i en representació de la resta d’associacions actuants (Sant Cugat del Vallès, Pals, Ripoll, Lloret de Mar, Cardona, Pineda de Mar, l’Escala, Torredembarra, Cercs, Deltebre, Taradell, Vic i Banyoles), per la col·laboració amb el dispositiu de seguretat de la Volta Ciclista a Catalunya.
 
•      Amb caràcter genèric a través de l’AVPC de Reus en reconeixement a les associacions de voluntariat de protecció civil de Catalunya que en motiu de les ventades que van afectar Catalunya el 5 de febrer i el 26 de desembre de 2017 van realitzar nombroses actuacions pel restabliment de la normalitat a les zones urbanes dels seus municipis.
 
•      Amb caràcter genèric a través de l’AVPC de Cercs en reconeixement a les associacions de voluntariat de protecció civil de Catalunya que en motiu de les nevades que van afectar Catalunya el 25, 26 i 27 de gener van realitzar nombroses actuacions pel restabliment de la normalitat a les zones afectades dels seus municipis.
 
 
En nom de les persones guardonades, ha parlat el voluntari de de l’AVPC de Figueres, Rafael Fernández.
 
Les felicitacions i mencions honorífiques han estat lliurades pel director general de Protecció Civil, Joan Delort, el 2n tinent d’alcaldia de la Garriga, Joan Esteban; pel subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, i per la subdirectora general de Programes en Protecció Civil, Núria Gasulla.
 
Les xifres del voluntariat de Protecció Civil a Catalunya
  
Actualment a Catalunya hi ha 131 associacions i 1.542 voluntaris/es al Registre especial de Protecció Civil del Departament d’Interior. Respecte a l’edició del Dia del Voluntariat de Protecció Civil de l’any passat hi ha 13 noves associacions registrades i 59 voluntaris/es més.
 
Per demarcacions, Barcelona és la demarcació que té registrades més Associacions de Voluntaris/es de Protecció Civil: (46 AVPC); seguida de Girona (39 AVPC); Catalunya Central (16); Tarragona (14); Terres de l’Ebre (9); Lleida (5) i Alt Pirineu i Aran (2).  Les demarcacions on han augmentat el nombre d’AVPC al llarg del darrer any són Barcelona (8), Girona (2), Catalunya Central (1), Tarragona (1) i Terres de l’Ebre (1).
 
Les 13 AVPC que s’han inscrit durant l’any 2017, per demarcacions, són nou de Barcelona: Sant Vicenç dels Horts, Castellví de Rosanes i Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat). Montcada i Reixac, Sant Quirze del Vallès, Barberà del Vallès i Ripollet (Vallès Occidental), Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i Sant Fruitós de Bages (Bages). Una de la demarcació de Tarragona: Roda de Berà (Tarragonès). Una de les Terres de l’Ebre: Ulldecona (Montsià). Dues de la demarcació de Girona: Sant Gregori (Gironès) i Besalú (Garrotxa).
 
Per comarques, a Barcelona hi ha 6 AVPC del Maresme, 13 del Vallès Oriental, 12 del Vallès Occidental, 2 del Barcelonès, 2 de l’Alt Penedès i 11 del Baix Llobregat.
A Girona hi ha 7 AVPC de l’Alt Empordà, 9 del Baix Empordà, 3 del Ripollès, 4 de la Garrotxa, 7 del Gironès, 7 de la Selva i 2 del Pla de l’Estany.
A la Catalunya Central hi ha 7 AVPC del Bages, 3 de l’Anoia, 4 d’Osona i 2 del Berguedà.
A la demarcació de Tarragona hi ha 7 del Tarragonès, 1 de l’Alt Camp, 3 del Baix Camp, 2 del Baix Penedès i 1 de la Conca de Barberà.
A les Terres de l’Ebre hi ha 5 del Montsià, 2 del Baix Ebre i 2 de la Ribera d’Ebre.
A Lleida hi ha 2 AVPC del Segrià i 3 de la Noguera.
A l’Alt Pirineu i Aran hi ha 1 AVPC de la Cerdanya i 1 del Pallars Jussà.
 
Podeu consultar el llistat de les d’associacions de voluntaris/es de Protecció Civil registrades a data d’avui al web http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/fer-se_voluntari/ També hi trobareu quines són les funcions del voluntariat, quin és el procediment per inscriure una associació i informació dels cursos i jornades per al voluntariat.
 
El voluntariat de Protecció Civil en l’actualitat
 
Aquest 2018 destaca la publicació de l’ORDRE INT/202/2017, de 28 de juliol, sobre les actuacions que han de desenvolupar les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya. És el primer desplegament que es fa del Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya des de la seva creació pel Decret 27/2001, de 23 de gener.
 
L’Ordre té com a objectiu establir un marc homogeni d'actuació del voluntariat de protecció civil de Catalunya concretant les actuacions que han de desenvolupar les associacions en l'exercici de les seves funcions d'acord amb les línies d'actuació establertes pel Departament d'Interior.
 
L’Ordre de funcions, signada pel conseller d’Interior, és el fruit del treball tècnic intern i amb representants del voluntariat de protecció civil de Catalunya i dels serveis d’emergència de la Generalitat de Catalunya al llarg de diversos anys, i va comptar amb el vistiplau previ de la Comissió de Proteccio Civil de Catalunya com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, deliberant, coordinador i amb capacitat d’homologar en matèria de protecció civil a Catalunya.
 
En l’Ordre s’ha posat èmfasi en les funcions de caràcter preventiu del voluntariat de protecció civil de Catalunya alhora que en l’actuació en emergència per l’atenció a la població afectada, mantenint sempre el seu caràcter auxiliar de suport a les autoritats locals de protecció civil i la col·laboració amb els serveis públics d’emergència quan es requereixi, reforçant la coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil com a òrgan de la Generalitat de Catalunya competent en la matèria de protecció civil i ens coordinador de les actuacions del sistema.
 
A dia d’avui, i mitjançant conveni, hi ha 26 AVPC connectades amb el Centre d’Emergències de Catalunya CECAT a través de la Xarxa RESCAT. Des de la passada edició del Dia del Voluntari s’han signat 14 nous convenis: Argentona (Maresme), Balaguer (Noguera), Cardona (Bages), Castellbell i el Vilar (Vallès Occidental), Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà), L’Escala (Alt Empordà), La Pobla de Mafumet (Tarragonès), Masquefa (Anoia), Montbrió del Camp (Baix Camp), Puig-reig (Berguedà), Reus (Baix Camp), Sant Vicenç de Castellet (Bages), Tarragona (Tarragonès) i Vilanova del Camí (Anoia).