• Imprimeix

Alerta del Pla VENTCAT per fortes ventades a partir de la matinada a la meitat sud de Catalunya

Torna
Divendres, 30 de març de 2018
  • Les ratxes poden superar els 72 km/h
 
Protecció Civil de la Generalitat informa que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya s'ha activat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT en fase d'ALERTA.
 
Les previsions meteorològiques indiquen que de cara a aquesta mitjanit entrarà un episodi de vent pel sud del territori que afectarà les comarques del Montsià, el Baix Ebre i el Baix Camp.
 
Demà dissabte a primera hora del matí, el vent afectarà la meitat sud del territori, principalment a les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès i Baix Penedès. També podrà afectar les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona.
 
Al migdia i a la tarda l’episodi s’estendrà i amb el pas de les hores les ventades s'aniran desplaçant cap al nord afectant especialment la costa del litoral central i de Tarragona i les cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu Occidental i Central i Alt Empordà. El vent bufarà de component oest.
 
Demà a la nit, el vent serà menys intens i es concentrarà a la costa litoral central i cotes altes del Pirineu. Es preveu que es pugui superar ratxes de 72 km/h durant l'episodi.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.
  
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:
 
  • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
També es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit. Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.