• Imprimeix

Alerta del pla VENTCAT de Protecció Civil de la Generalitat: Balanç d'incidències (16.00 h)

Torna
Dissabte, 31 de març de 2018
El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut fins a les 16.00 hores 923 trucades per 663 incidències relacionades amb el fort vent. La majoria d’incidències han estat per caiguda uralites, cobertes, branques i arbres, obstacles en calçada, tanques i tendals, cap d’elles greu.
 
Per comarques, la majoria de trucades s’han fet amb origen al Baix Camp (313), al Tarragonès (233) i al Barcelonès (87). Per municipis, el major nombre de trucades s’han fet des de Reus (176),  Tarragona (104), Barcelona (72) i Cambrils (68).
 
D’aquestes, des de l’inici de l’episodi fins les 16.00 hores, els Bombers de la Generalitat han atès 471 avisos relacionats amb el vent. La zona més afectada continua sent el Camp de Tarragona, especialment la comarca del Baix Camp. Per regions d’emergències:
  • R.E. de Tarragona: 307 (dels quals 180 al Baix Camp)
  • R.E. Metropolitana Nord: 76
  • R.E. Metropolitana Sud: 60
  • R.E Centre: 6
  • R.E. de les Terres de l’Ebre: 8
  • R.E. de Lleida: 12
  • R.E. de Girona: 2
 
Els Bombers de Barcelona han fet 65 sortides per vent des de les 10.30 fins ara. L’Ajuntament de Barcelona ha activat a partir de les 11:45 hores en alerta aquest matí el Pla Bàsic d’Emergències Municipal pel fort vent. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha procedit a realitzar el tancament de la part alta del Park Güell per precaució.
 
Cap a les 13.00 hores, Protecció Civil de la Generalitat ha posat la prealerta del pla FERROCAT pel tall de circulació de trens entre Tarragona i Reus a causa del fort vent per la caiguda de part d’una teulada sobre la catenària. La situació ja està normalitzada.
 
El Servei Català de Trànsit ha informat que entre les 13.00 i les 16.00 hores s’ha restringit el trànsit a l'N-340/A-7 entre el Perelló i Tarragona, en els dos sentits, als camions de més de 3.500 kg que circulin buits, i a les caravanes i autocaravanes, a causa del fort vent. Tot i que ara no hi ha restriccions al trànsit, es demana circular amb precaució perquè continua bufant fort vent en aquesta zona.
 
També cal circular amb molta precaució a l'A-2 entre Soses i Esparreguera pel fort vent que bufa en aquest tram de l'autovia.

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del pla #VENTCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc de vent Catalunya VENTCAT davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es poden derivar.
 
La previsió indica que l'episodi de vent s'allargarà durant la tarda fins a la propera nit matinada. S’han incrementat el nombre de comarques afectades, així com la intensitat del vent. A les comarques del Pirineu el fort vent afecta des de primera hora del matí, al litoral central i tarragoní es preveuen fortes ratxes de vent durant la tarda, amb afectació a zones densament poblades. A més, al vespre i nit, augmenta el nivell de risc de vent a les comarques del Berguedà, Ripollès i Cerdanya.
 
L’SMC ha informat que s’han produït les següents ratxes de vent destacades a: Mas de Barberans: 99 km/h, Montserrat: 94 km/h, Mont-roig del Camp: 88 km/h, Perelló: 89 km/h, Badalona: 76 km/h, Font-Rubí: 75 km/h, Constantí: 73 km/h i Barcelona (Raval): 61 km/h.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals mentre duri l’episodi de fortes ventades. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.
  
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:
 
  • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
També es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit. Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.